El govern dels Estats Units (EUA) ha fet un pas més en la gestió de la verola del mico i ha declarat la malaltia com una emergència sanitària nacional. En el país s'han registrat milers de contagis encara que, de moment, cap mort. "Estem preparats per portar la nostra resposta al següent nivell", ha exposat el secretari de Salut dels EUA, Xavier Becerra, en una trucada amb periodistes, recollida per Efe. La declaració permetrà a les agències nacionals accedir a fons d'emergència i facilitarà la gestió de vacunes i els tractaments per a la malaltia.
"Animem tots els nord-americans que es prenguin seriosament la verola del mico i que es responsabilitzin per ajudar-nos a fer front a aquest virus", ha exposat el secretari de Salut. El país registra actualment més de 6.500 contagis de verola del mico, una xifra molt superior als 4.600 que es registraven la setmana passada.
Al començament d'aquesta setmana, la Casa Blanca va anunciar la creació d'un grup de resposta davant la propagació de la verola del mico, després de patir crítiques per la lentitud a l'hora de comprar vacunes i tractaments. De fet, el comissionat de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA), Robert Califf, ha anunciat que la seva oficina ha identificat una possible solució per pal·liar la manca de vacunes suficients, mentre que les autoritats es fan amb noves dosis.
Aquesta solució consistiria a administrar per via intradèrmica un cinquè de la dosi que conté un vial de la vacuna. Això permetria als sanitaris utilitzar un sol vial per administrar cinc dosis "sense comprometre'n l'eficàcia i la seguretat", ha afirmat Califf. La setmana passada, les autoritats sanitàries van anunciar que més d'un milió de vacunes contra la malaltia serien posades a disposició dels estats els pròxims dies, de les quals ja se n'han entregat 600.000, ha anunciat avui Becerra. A més, esperen rebre 150.000 dosis més al setembre, i vacunes addicionals a l'octubre i al novembre.
Emergència sanitària internacional
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va decretar fa dues setmanes una emergència sanitària internacional pel brot, després que s'hagin detectat més de 16.000 casos a 75 països, molts d'ells europeus, i diverses morts. "Tenim un brot que s'ha estès a tot el món ràpidament, mitjançant noves formes de transmissió, sobre les quals sabem molt poc, i que compleix els criteris de la normativa sanitària internacional", va explicar el director de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, qui va afegir: "Existeix un risc evident que es continuï estenent el trànsit internacional, encara que el risc d'ingerència en el trànsit internacional de moment continua sent baix".