Un comitè assessor de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA, en anglès) va recomanar aquest dimarts l'aprovació per a ús d'emergència de la píndola contra la covid-19 de l'empresa farmacèutica nord-americana Merck, que opera a la resta del món com MSD.

Després de gairebé vuit hores de reunió, els integrants del conegut com a Comitè Assessor de Vacunes i Productes Biològics de la FDA van donar llum verda a la recomanació en una votació ajustada amb 13 vots a favor i 10 en contra.

Redueix el risc de mort

Merck va apuntar la setmana passada que la seva pastilla redueix el risc de mort i hospitalització en un 30 %, un percentatge menor al 50 % inicialment anunciat, però els experts de la FDA van concloure que els resultats ara per ara són positius i ha d'autoritzar-se el seu ús d'emergència.

En concret, van considerar que la pastilla s'ha d'administrar als adults que estiguin experimentant símptomes lleus o moderats de la covid-19 i que tinguin més riscos de ser hospitalitzats o morir a causa de la seva edat o malalties prèvies, incloent asma i obesitat.

No obstant això, els experts van advertir que la pastilla podria provocar defectes al fetus si es pren durant l'embaràs, per la qual cosa van demanar a la FDA que tingui aquest factor en compte.

El vot del comitè no és vinculant i, ara, li toca a la FDA avaluar l'efectivitat de la pastilla perquè més tard els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) emetin el que seria la decisió definitiva.

El primer medicament oral per a la covid

En cas d'aprovar-se, la píndola de Merck podria convertir-se en el primer medicament que els nord-americans poden prendre de manera oral a les seves cases per tractar la covid-19. Aquesta píndola coneguda com a lagevrio o molnupiravir ja va ser autoritzada al Regne Unit.

Una de les intervencions més esperades davant del comitè va ser la de la vicepresidenta del departament de malalties infeccioses i investigació de vacunes de Merck, Daria Hazuda, que va afirmar que la píndola hauria en principi de ser igualment efectiva contra qualsevol nova variant del virus. En concret, Hazuda va intervenir davant dels experts del comitè per explicar com funciona exactament aquesta píndola.

Amb unes diapositives, Hazuda va detallar com el fàrmac ataca un enzim que el virus de la covid-19 utilitza per fer còpies de si mateix, pel que es prevé la seva multiplicació i manté la càrrega viral a nivells baixos a l'organisme, amb la qual cosa redueix la gravetat de la malaltia.

Eficient contra totes les variants

En aquest context, va explicar que la píndola tindria una "activitat similar contra qualsevol nova variant" i, basant-se en les dades disponibles, va considerar que aquest fàrmac té un "perfil favorable de residència", per la qual cosa continuaria reduint les taxes d'ingressos hospitalaris i morts.

Tanmateix, l'experta no va esmentar expressament quina seria l'eficàcia de la píndola contra la nova variant òmicron, detectada per primera vegada a Sud-àfrica.

Aquesta nova variant de la covid-19 es caracteritza per tenir un alt nombre de mutacions que podrien comportar una transmissibilitat més gran; però científics de tot el món encara estan investigant quina seria l'eficàcia de les vacunes i tractaments disponibles.

A més de la píndola de Merck, Pfizer va anunciar a començaments de mes la creació d'una altra pastilla que redueix gairebé un 90 % el risc de mort per covid-19 per als infectats amb comorbiditats.

Els experts coincideixen que obtenir tractaments de fàcil administració per a aquells infectats per la covid-19 podria suposar un punt d'inflexió en la pandèmia, que només als EUA ha segat la vida de 777.000 persones des de març de 2020.

 

Foto principal: Una infermera fent un test d'antígens / EFE