Els EUA paralitzen la vacuna contra el coronavirus de Janssen per casos de trombes. Les agències sanitàries dels Estats Units, entre elles l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA), han demanat aquest dimarts la paralització immediata de l'ús de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Johnson & Johnson, després de detectar un trastorn relacionat amb coàguls en sang en sis persones que han rebut la dosi.
Segons avança The New York Times i recull també El Independiente, les sis persones afectades són dones entre 18 i 48 anys. Una d'aquestes ha mort i una segona ha estat hospitalitzada en estat crític.
La notícia arriba just el dia que el Departament de Salut ha confirmat que demà arriben a Catalunya 24.000 dosis de Janssen.
Vacunes aprovades per l'EMA
Ara per ara, hi ha quatre vacunes aprovades per l'EMA, és a dir, els països europeus poden fer servir vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. La principal diferència entre elles és que la vacuna de Janssen és de dosi única. Això implica que si Espanya rep 20 milions de dosis de vacunes, es podrien vacunar 20 milions de persones, fet que equival al 42% de la població, segons recollia la setmana passada el portal Redacción Médica.
A més, la logística de Janssen també és més senzilla. Es pot refrigerar durant tres mesos a temperatures menys fredes que la resta.
Diferència entre vacunes ARN i adenovirus
Pfizer i Moderna utilitzen una tecnologia similar, força nova, amb ARN missatger. Per altra banda, Janssen i AstraZeneca fan servir l'adenovirus desactivat. En el cas de Janssen, segons explicava el mateix portal, fa servir un adenovirus que infecta els humans. És una versió modificada genèticament de l'adenovirus que pot causar un refredat comú, però la modificació genètica l'ha desactivat. A més, proporciona també instruccions sobre com ha de reaccionar el sistema immunitari.
L'EMA investiga Janssen
La setmana passada, la polèmica que va esquitxar AstraZeneca també va esquitxar la vacuna de Janssen. L'EMA ha confirmat que investigarà quatre casos "greus" de trombosis estranyes en vacunats amb aquesta vacuna. Un d'aquests casos es va produir ja durant l'assaig clínic i els altres tres en ciutadans dels Estats Units que ja han estat vacunats. L'EMA vol evitar alarmes: "Per ara, no està clar que hi hagi una associació causal entre la vacuna Janssen i aquests casos", van dir aquest divendres en un comunicat. Ja han advertit, però, que seran analitzats per determinar si són o no un efecte secundari de la vacuna.
Els efectes detectats són similars als de la d'AstraZeneca. Tots quatre van desenvolupar coàguls de sang, una trombosi, i presentaven un recompte baix de plaquetes després de l’administració de la vacuna Janssen.