La Comissió Europa (CE) ha anunciat avui que ha arribat a un acord per adquirir 300 milions de dosis més de la vacuna de Pfizer-BioNTech, amb la qual cosa dobla el nombre de dosis ja firmades per vacunar els ciutadans de la Unió Europea.
"Hem acordat amb BioNTech-PFizer estendre aquest contracte per adquirir 300 milions de dosis, de les quals 75 milions distribuïdes en el segon trimestre de l'any", ha dit la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, en una compareixença de premsa.
L'opció de comprar més dosis estava recollida en l'acord que va signar la Comissió Europea amb les companyies a mitjan novembre. Les vacunes per a Europa es produeixen en les plantes de fabricació alemanyes de BioNTech, així com en la planta de fabricació de Pfizer a Bèlgica. Des d'aquí, són distribuïdes des de la setmana passada a la resta del continent en funció de la població de cada país comunitari.
L'Executiu comunitari, que negocia la compra conjunta de vacunes per als estats membres de la UE, s'ha dotat d'una cartera diversificada de contractes amb diferents desenvolupadors europeus i nord-americansamb dosis signades i opcions addicionals per vacunar a més del doble de la població dels 447 milions d'habitants de la UE.
La Comissió, que distribuirà les vacunes simultàniament als països de la UE en funció de la seva població i segons vagin produint-se les dosis, ha signat també contractes amb Astrazeneca-Oxford (Regne Unit), Johnson & Johnson (EUA), Sanofi-GSK (França/Regne Unit), CureVac (Alemanya) i Moderna (EUA).
L'autorització de Moderna
A més, aquesta mateixa setmana, Europa ha aprovat la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la nord-americana Moderna. D'aquesta manera, és la segona vacuna que rep la llicència d'ús condicional a la Unió Europea per intentar frenar la pandèmia.
Als 600 milions de dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech que la UE ja té assegurades per aquest any, s'hi sumen 160 milions més de la vacuna de Moderna, recentment autoritzada per Brussel·les i que es distribuiran en els pròxims dies. Aquest arsenal de vacunes hauria de permetre cobrir gairebé el 85% de la població de la Unió Europea.
La vacuna de Moderna, de la qual la Comissió va reservar 160 milions de dosis, ofereix l'avantatge que pot emmagatzemar-se a 20 graus sota zero, la qual cosa exigeix una logística més simple que la de Pfizer, que necessita estar a 70 graus sota zero i es distribueix als països en grans paquets de gairebé un miler de dosis.