La Comissió Europea descarta per ara sancions contra AstraZeneca per no haver complert subministraments de vacunes contra el coronaviurs pactat. Tot i això, Europa ha avisat que  té "la capacitat de fer complir la farmacèutica amb les entregues" perquè els avalen els drets contractuals.

El director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca, ha explicat que la feina de la CE se centra ara en "trobar solucions" i confia en "trobar un acord satisfactori" amb la companyia per tenir les dosis previstes al llarg de l'any i poder corregir els retards.

"L'interès és que tot es regeixi per criteris exclusivament científics i no entrem en polítiques de represàlies", ha apuntat Fonseca, que ha subratllat que l'obligació és resoldre el problema amb AstraZeneca per poder garantir el ritme de vacunació. Tampoc no es plantegen una ruptura contractual amb la farmacèutica.

A la vigília que l'Agència Europea del Medicament es pronunciï sobre la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19, Fonseca ha dit que espera que la farmacèutica "compleixi els seus compromisos" i entregui el nombre de vacunes reservades. Tot i les demores, la CE manté el seu objectiu de vacunar el 70% de la població a l'estiu.

Imatge: El subministrament de la vacuna d'AstraZeneca / EFE

El conflicte amb AstraZeneca

Els lliuraments de la vacuna AstraZeneca-Oxford, després de donar llum verda el regulador europeu, són menors del previst a causa de la caiguda "del rendiment d'una fàbrica", segons s'excusa la companyia britànica. Un anunci que dispara les alarmes i se suma a les dificultats en el lliurament de l'altra vacuna de Pfizer-BioNTech.

Davant del malestar, Astrazeneca ha emés un comunicat on assegura que "es compromet a administrar milers de milions de dosis de la seva vacuna a tot el món, només nou mesos des que la companyia es va associar per primera vegada amb la Universitat d’Oxford per desenvolupar i fabricar una vacuna segura i eficaç que podria subministrar de manera àmplia, equitativa i oportuna sense guanys durant la pandèmia". I en aquest punt asseguren que s'inclou "un acord amb la Comissió Europea per subministrar fins a 400 milions de dosis, a partir de principis del 2021, i amb deu milions de dosis que s’han de subministrar al febrer i març".

Per tot plegat, empatitzen amb la UE però amb matisos: "Entenem i compartim la frustració que els volums inicials de subministrament de la nostra vacuna a la Unió Europea seran inferiors a les previstes. Això es deu principalment a un rendiment de producció inferior al previst que afecta el nombre de dosis produïdes per lot. Continuem treballant amb els nostres socis de subministrament per optimitzar aquest procés per garantir que la vacuna es produeixi a l’escala i al ritme requerits, tot mantenint els estàndards de qualitat més alts".

A més, recorda que el retard també es deu a la manca d'aportacions de la mateixa Unió Europea i altres organitzacions internacionals "per desenvolupar cadenes de subministrament efectives" i avisa: "Com que cada cadena de subministrament s'ha creat per satisfer les necessitats d'un acord específic, la vacuna produïda a partir de qualsevol cadena de subministrament es dedica als països o regions pertinents i fa ús de la fabricació local sempre que sigui possible". 

Imatge prinicipal: La vacuna d'AstraZeneca / EFE