La pandèmia de la covid-19 ha deixat al descobert els punts més febles dels sistemes sanitaris contra el càncer. En el tractament i en la recerca del càncer, l'emergència sanitària que ha suposat el coronavirus ha mostrat les mancances de la sanitat a Europa, segons un informe publicat a la revista científica The Lancet Oncology. El text apunta que si les limitacions actuals no s'adrecen amb urgència els avenços en la lluita contra el càncer s'endarrerirà una dècada. "Ens preocupa que Europa es dirigeixi cap a una epidèmia de càncer la dècada que ve si no es prioritzen urgentment els sistemes sanitaris i la investigació sobre el càncer", afirma el professor Mark Lawler, autor principal de l'informe.
"Amb el teló de fons de la pandèmia de la covid-19, el Brexit i la invasió russa d'Ucraïna, és més important que mai que Europa desenvolupi un panorama de recerca del càncer resistent per tenir un paper transformador en la millora de la prevenció, el diagnòstic, el tractament i la qualitat de vida dels pacients actuals i futurs i dels que viuen més enllà del càncer", subratlla Lawler. L'investigador lamenta que durant la pandèmia es van passar per alt "aproximadament un milió de diagnòstics de càncer a tot Europa". De manera, que els sanitaris es troben actualment en "una carrera contra el temps per trobar aquests càncers perduts".
Tot aquest context evoca Europa a un futur negre en el terreny del tractament i la investigació del càncer. La pandèmia ha agafat a contrapeu la lluita contra el càncer i l'ha endarrerida, empenyent els països europeus a un futur on l'infradiagnòstic i tractament deixi un panorama quasi de pandèmia d'aquesta malaltia. Malgrat tot, els investigadors apunten que amb finançament i actuant amb rapidesa es pot pal·liar el cop.
El càncer, prioritari en la recerca
La Comissió Europea Groundshot recomana que la comunitat europea de recerca sobre el càncer acceleri la resposta de la recerca a les repercussions indirectes de la pandèmia de covid-19 al càncer. A més, remarquen que cal que el càncer estigui degudament protegit i tingui prioritat dins les agendes de recerca europees actuals i futures.
També recomanen que el finançament europeu en la recerca del càncer mitigui l'impacte del Brexit i altres desafiaments polítics assegurant que el Regne Unit pugui continuar col·laborant amb socis europeus i contribuint a activitats europees de recerca i innovació sobre el càncer. I, sobretot, la Comissió demana que es dupliqui el pressupost europeu en recerca.