La pandèmia de Covid està desbordada a Espanya. Un dels principals indicadors és la incidència acumulada, que mostra el nombre de contagiats en relació amb els 100.000 habitants en 14 dies. En aquest sentit, la mitjana espanyola se situa en els 884,7 casos per cada 100.000 habitants, però hi ha regions com Extremadura, Castella i Lleó, Múrcia o el País Valencià que superen els 1.300 casos per cada 100.000 habitants, segons les darreres dades del ministeri de Sanitat publicades aquest dilluns. De fet, a la Unió Europea només Portugal i la República Txeca superen la mitjana espanyola.  

Això, òbviament, està tenint les seves repercussions al sistema sanitari. En el cas de Catalunya, per exemple, des de del Departament Salut asseguren que els hospitals, amb més de 3.000 pacients de Covid a planta, i les UCI, que freguen els 700 ingressos de pacients amb aquesta malaltia, estan desbordats. A Espanya, el 23,94% dels llits dels hospitals estan ocupats per malalts de Covid, una xifra que s'eleva fins al 40,38% en el cas de les UCI

UCI Hospital del Mar Barcelona Coronavirus enfermera box Covid-19 segunda ola pandemia - Sergi AlcazarUns sanitaris atenen un malalt de Covid a l'Hospital del Mar / Sergi Alcàzar

Davant aquesta situació, diverses autoritats sanitàries han demanat que es decreti un confinament domiciliari, estricte, però breu. A més, la Unió Europea ha demanat que s’aïlli i, per tant, es prohibeixi viatjar aquells països en els quals la seva incidència acumulada supera els 500 casos per cada 100.000 habitants. A Espanya només queden per sota d'aquest paràmetre  Astúries, les Illes Canàries, Cantàbria, Navarra i el País Basc.

Amb tot, el govern espanyol no contempla un confinament domiciliari, mentre que assegura que les comunitats autònomes tenen totes les eines per frenar la pandèmia. Ara bé, la realitat és que els veïns europeus han decretat mesures més estrictes i, inclòs, en alguns casos confinaments domiciliaris, amb xifres inferiors o similars a les d’Espanya. Però quines mesures han pres els altres Estats? 

Portugal

Actualment, Portugal és el país que té una incidència acumulada més elevada de la Unió Europea (UE) que se situa en els 1.484 casos per cada 100.000 habitants, segons les dades publicades avui pel ministeri de Sanitat espanyol. Davant aquesta situació, el passat 15 de gener va decretar un confinament domiciliari. Llavors, aquest indicador marcava els 1.047,41 per cada 100.000 habitants.

La mesura, que regirà fins el 30 de gener, implica que només es pot sortir de la llar per adquirir béns i serveis, per a treballar (sempre que estigui acompanyat d’una autorització), per anar als centres escolars, per motius de salut o assistir persones vulnerables, entre altres.

D’altra banda, només poden obrir botigues d’articles de primera necessitat, supermercats i hipermercats, mentre que la restauració pot fer menjar per emportar. Per contra, estan tancats les perruqueries, els gimnasos, instal·lacions esportives, museus, espais culturals o d’oci alhora que s’han suspès totes les celebracions religioses.

República Txeca

Aquest és el segon país del rànquing amb una major incidència acumulada, que arriba als 1.010,4 casos per cada 100.000 habitants. Ara bé, en aquest país no s’ha implementat cap confinament domiciliari, però sí un estricte toc de queda de nou del vespre a les cinc del matí.

A més, en el país s’han suspès els esdeveniments culturals alhora que s’han tancat els restaurants, botigues i mercats.

Regne Unit

Aquest país és un dels indrets més castigats per la pandèmia de la Covid-19 i, especialment, després que l’octubre es descobrís una nova soca, que és més contagiosa i letal, segons el primer ministre, Boris Johnson. Això va disparar la incidència acumulada que l’1 de gener estava a 891,40 casos per 100.000 habitants. Des de llavors, els nous contagis van començar apujar-se sense fre i van arribar en el seu punt més àlgid l’11 de gener amb 1.180,08 casos per cada 100.000 habitants.

Des de llavors, el nombre d'infectats ha disminuït i avui se situa en els 862,9 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta reducció s’ha assolit arran de decretar un confinament domiciliari que va entrar en vigor el passat 4 de gener. Entre les restriccions que engloba aquesta mesura es troben el tancament de les escoles i universitats, així com dels equipaments esportius o la suspensió de les competicions. En canvi, es permet l'obertura de les guarderies, que els restaurants puguin realitzar menjar per emportar o que se celebri la Premier League. 

londres covid / EFEUnes persones passegen per Londres on totes les botigues estan tancades / EFE

Itàlia

Ara mateix, es troba en un moment d’alleugeriment de les mesures. La seva incidència acumulada és de 315,3 casos per cada 100.000 habitants. Ara bé, el 17 de desembre es trobava amb 400,95 casos i, davant el temor d’una explosió de nous contagis durant les festes nadalenques, l’endemà va procedir a confinar bona part del país durant aquesta festivitat.

Així doncs, el 24, 25, 26 i 27 i 31 de desembre i l’1,2,3,5 i 6 de gener es va imposar un confinament domiciliari que prohibia els desplaçaments entre regions alhora que només permetia sortir de casa per feina, que hi hagués una necessitat o per una qüestió de salut. També es va tancar les botigues, exceptuant les d’alimentació o farmàcies, així com els bars, gelateries, pastisseries o pubs que només podien realitzar menjar per emportar. El 28, 29 i de desembre, així com el 4 de gener es van considerar els dies taronges, en els quals es permetia obrir les botigues i circular dins del mateix municipi.

Després, del 8 al 15 de gener va establir un “període pont”, en el qual estaven prohibits els desplaçaments entre regions, es va imposar un toc de queda entre les deu de la nit i les cinc de la matinada. A més, entre setmana, els centres comercials podien obrir en horari normal i els restaurants fins a les sis de la tarda. En canvi, aquests negocis havien de tancar el cap de setmana i la circulació es quedava limitada al mateix municipi. També, es va retardar del 7 a l’11 de gener el retorn dels alumnes de secundària, però només ho van poder fer la meitat, mentre que l’altra 50% van haver de seguir les classes virtualment.

Actualment, des del 15 de gener i fins al 5 de març regeixen unes noves mesures que permeten als bars i restaurants obrir fins a les sis de la tarda, però més enllà d’aquesta hora no poden fer menjar per emportar. En canvi, els gimnasos i piscines han de romandre tancats. Tots els alumnes de secundària han pogut tornar a les aules, mentre que es prohibeix els viatges entre regions, com a mínim, fins al 15 de febrer. Així mateix, s’ha tret la quarantena pels viatgers procedents d’Europa, mentre que es manté la suspensió de vols procedents del Regne Unit o Irlanda.

sanitaria prueba covid italia coche / EFEUna sanitària realitza un test de Covid a una persona al conductor d'un vehicle / EFE

Països Baixos

En els Països Baixos la incidència acumulada està per sota de l’espanyola. Se situa en els 450,2 casos per cada 100.000 habitants. Tot i això, regeix un confinament que es va decretar el passat 14 de desembre. Llavors, la incidència acumulada estava en els 575,35, també inferior a l’actual d’Espanya. El 13 de gener, amb una incidència acumulada de 592,55, es va dictaminar perllongar aquesta mesura fins al 9 de febrer.

Aquest és confinament més rígid implementat en el país i comporta el tancament de les guarderies, les escoles i instituts, així com de tota l’activitat no essencial com és el cas dels comerços, gimnasos, prostíbuls o museus.

D’altra banda, totes aquelles professions que no són del sector mèdic o no permeten el teletreball han de romandre sense obrir com, per exemple, perruqueries, tatuadors o massatgistes.  

França

Actualment, França no està confinada, però sí que el 14 de gener va decidir avançar el toc de queda de les vuit del vespre a les sis de la tarda. En aquella jornada la incidència acumulada se situava en els 345,84 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que avui es troba en els 403,4 casos por cada 100.000 habitantes. Aquest toc de queda també comporta que els comerços hagin de tancar a les sis de la tarda, però se’ls permet obrir el diumenge per compensar les possibles pèrdues.

Aquesta mesura se suma a les que ja estan vigents en el país on la restauració està tancada des de finals d’octubre. Tampoc poden obrir les portes els locals d’oci nocturn, els cinemes, teatres, sales d’espectacles o instal·lacions esportives.

Macron discurs nou confinament EFEMacron, el 28 d'octubre, quan va anunciar un confinament a França per contenir la pandèmia de Covid / EFE

Ara bé, cal destacar que el president gal, Emmanuel Macron, va decretar el 28 d’octubre un confinament domiciliari per un període d’un mes. En aquella ocasió la incidència acumulada era 685,54 casos per cada 100.000 habitants, mentre que un mes després es va reduir als 382,32 casos. Aquest va ser més lleu que el de març, ja que els centres educatius van seguir oberts i, malgrat que es recomanava fer teletreball, anar al lloc de feina era una de les excepcions que permetia a les persones sortir de casa.

Alemanya

En el cas d’Alemanya la incidència acumulada se situa en els 265,8 casos per cada 100.000 habitants. El 14 de desembre era de 345,51 casos per cada 100.000 habitants. Això, va portar a la cancellera, Angela Merkel, a decretar un confinament que comportava el tancament de tots els comerços, exceptuant, els dels productes essencials o farmàcies. A més, també va suspendre l’activitat a les aules. Des del novembre, també resten sense obrir els restaurants, hotels, cafeteries o institucions culturals.

Davant el temor que es propagui la soca britànica, Alemanya va decidir el passat 19 de gener allargar aquestes mesures fins al 14 de febrer. Tot i no ser un confinament estricte com el del març passat, l’única activitat que poden fer les persones fora dels seus domicilis és anar a treballar, perquè tota la resta roman tancat. Ara bé, es permet, com a excepció, la trobada entre dues persones, preferiblement, a l’aire lliure. 

Una altra de les mesures aprovades recentment, és la prohibició de l’ús de mascareta de tela en el transport públic o comerços, per la qual cosa només estan permeses les FFP2 i les quirúrgiques.