L'epidemiòloga del Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, en les seves xifres en anglès), Anastasia Pharris, no ha descartat nous confinaments estrictes malgrat la "tendència positiva" de la vacunació. En una entrevista a l'ACN Pharris ha reconegut que encara no se sap "quan arribarem al final de la covid-19". 

Després de l'explosió de contagis per tot el continent les darreres setmanes, l’epidemiòloga ha remarcat que cal anar "amb molta cura de no aixecar les restriccions massa aviat". La recomanació s'emmarca en un context on l'ECDC ha declarat la variant delta com a dominant a Europa, una mutació del virus molt més contagiosa. 

La nova variant ha agafat a tothom per sorpresa, fins i tot a ECDC, el qual esperava que la nova variant fos tan extremadament ràpida. "És una mica més ràpid del que preveiem", ha reconegut Pharris

Fre a la delta

Tot i que la variant delta ha endarrerit totes les perspectives col·lectives de recuperar una normalitat relativa no està to perdut. Hi ha mesures que es poden prendre per contenir-la. Des del ECDC apressen als estats a vacunar amb pauta completa a tots aquells ciutadans que encara no la tenen. Per Pharris és una de les millors opcions per reduir el nombre de contagis que es registren en l'actualitat a Europa. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'ECDC han publicat una comunitat conjunt reclamant a les autoritats sanitàries que es "reforcin" les mesures de prevenció i que "augmentin l'accés als tests" per controlar la variant delta. Des de la institució europea no han volgut mullar-se sobre la decisió de Salut a Catalunya de deixar de fer proves a contactes estrets sense símptomes, però Pharris valora molt positivament l'estratègia catalana d'apostar perquè tots els contactes es quedin a casa. 

Catalunya en alt risc 

La situació epidemiològica al país fa temps que atreu les mirades i la preocupació de l'ECDC. Tant és així que fa setmanes que Catalunya es troba en alerta màxima en el mapa dissenyat per la institució europea.

 

Mapa del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties de la setmana del 22 de juliol  / ECDC

 

Per desgràcies altes regions de l'Estat estan patint la mateixa sort. El passat dijous Balears i el País Valencià van entrar en la zona de màxim risc de covid de la UE. Des de la darrera actualització del mapa, fa dues setmanes, diversos territoris de l'estat espanyol han passat a situació de risc màxim

 

 

Imatge principal: Un home travessa un carrer durant el confinament a Lleida / Efe