Teletreballar des de casa pot tenir molts avantatges, però també inconvenients que cal tenir en compte. El primer avantatge, i més obvi en aquestes circumstàncies, és que ens permet fer front a la pandèmia i evitar el contacte físic amb d'altres per tractar de frenar els contagis. És, per tant, una mesura necessària que han adoptat governs de tot el món.

Però, el cert és que també comporta una sèrie de riscos com la fatiga mental, per haver d'estar pendent d'altres tasques com els deures dels nens o l'organització de la llar, la fatiga visual derivada de la quantitat d'hores que passem davant de la pantalla i l'estrès que provoquen haver de ser tots els dies pendents de noves eines a les quals no estem tan acostumats com les videotrucades, els programes de feina online i altres.

Consells

Per aquesta raó, des de diferents instàncies mèdiques s'han realitzat una sèrie de consells per intentar que aquesta forma de treballar pugui portar menys problemes per la nostre salut.

En primer lloc, adquirir una bona postura asseguts davant l'ordinador. Utilitzar una cadira ergonòmica si és possible, recolzar-hi bé l'esquena i utilitzar algun tipus de suport lumbar, (pot ser un coixí a la part baixa de l'esquena, a la zona de la curvatura). D'altura, les cuixes han de ser paral·leles a terra, els genolls han de ser al mateix nivell que els malucs i els peus ben avalats. Es pot utilitzar també un reposapeus.

No s'han de creuar les cames i cal situar la pantalla de l'ordinador a uns 45 centímetres del rostre i lleugerament per sota de la línia dels ulls, sense haver d'abaixar el coll per poder veure el monitor de forma correcta. El teclat, sempre davant la pantalla, els canells sobre la taula i amb el ratolí a l'abast de la mà i a la mateixa superfície que el teclat. Tots els objectes que s'utilitzin han d'estar a mà i cal evitar parlar per telèfon donant suport a l'aparell sobre un hombro i amb el coll tort. A més, cal aixecar-se de l'escriptori, caminar i fins i tot fer algun tipus d'exercici que activi la circulació, com les elevacions de cames o l'encongiment d'espatlles.

És aconsellable buscar una zona a casa el més independent possible i establir sempre que es pugui una rutina similar a la que desenvolupem a l'oficina. En el cas que hi hagi nens molt petits a casa i calgui ajudar-los, el millor és intentar buscar buits al llarg dia, per exemple quan estiguin adormits per intentar concentrar-se en la feina el més possible.

També és important evitar els problemes de l'aïllament, per la qual cosa es recomana intentar establir comunicació amb els companys de manera freqüent a través de vies telemàtiques. Al final del dia, cal procurar igual que quan es treballa a l'oficina, trobar un moment per relaxar-se i intentar desconnectar i passar temps amb la família. I no ser massa estrictes amb un mateix, perquè és difícil completar les jornades d'una forma idònia quan un s'ha d'encarregar de tantes coses dins de la llar.