associacions, ha posat en marxa la campanya ‚Movent-nos per la vida' que va ser presentada aquest dimarts a Madrid.

La campanya va ser impulsada per la SEOM, l'Associació de Càncer de Pròstata (Ancap) i Bayer, amb el suport de l'Associació Espanyola d'Urologia (AEU) i la Societat Espanyola d'Oncologia Radioterápica (SEOR), amb l'objectiu de visibilitzar l'impacte positiu de l'esport en la recuperació i el benestar de les persones amb aquesta malaltia.

L'acte de presentació d'aquesta campanya va comptar amb l'entrenador Toni Nadal, padrí d'honor de la iniciativa, recolzada per altres figures destacades de l'esport espanyol, com Javier Martín, campió del món de duatló 2024; Luis León Sánchez, ciclista i campió d'Espanya contrarellotge, i Isabel Piralkova, waterpolista espanyola i medalla d'or a París 2024.

Segons dades de la SEOM, l'exercici físic és una eina clau per reduir la mortalitat específica per càncer en gairebé un 20% i té el potencial de disminuir el risc de diversos tipus de càncer, inclòs el de pròstata, fins i tot en un 30%.

De fet, la realització d'activitat física en pacients acabats de diagnosticar millora la supervivència i la qualitat de vida dels pacients afectats.

EL CÀNCER MÉS DIAGNOSTICAT

En aquest sentit, l'oncòleg mèdic en el Complex Hospitalari Universitari d'A Coruña, el doctor Víctor Sacristán, del Grup SEOM d'Exercici i Càncer, va destacar que "el 2024, el càncer de pròstata serà el més diagnosticat en homes a Espanya, amb uns 30.000 casos. Sabem que l'activitat física redueix la incidència d'aquest càncer i les seves variants més agressives, millora la tolerància als tractaments i disminueix el risc de recaigudes".

A més, va afegir, "ajuda a mitigar els efectes de la teràpia de privació androgènica i altres tractaments tals com nous agents hormonals, quimioteràpia o radioteràpia, millorant la qualitat de vida dels pacients. Per tot això, donar visibilitat al càncer de pròstata i a la importància de la pràctica de l'exercici físic amb el suport d'esportistes professionals, és un gran exemple per a la població i els pacients".

Per la seva part, el vicepresident d'Ancap, César Mestalls, va expressar que "la iniciativa 'Movent-nos per la Vida' és una excel·lent oportunitat per sensibilitzar la societat sobre la importància de la detecció primerenca i la prevenció del càncer de pròstata. Promoure l'exercici i la salut activa és clau".

CÀNCER DE PRÒSTATA

El càncer de pròstata és el tipus de càncer més freqüent en homes a Espanya, representant aproximadament el 20% del total de casos i la tercera causa de mort per càncer en homes, per darrere del càncer de pulmó i de còlon. Un dels seus principals factors de risc és l'edat, en presentar-se de manera més comuna en individus majors de 65 anys.

Encara que en les seves etapes inicials pot no presentar símptomes, a mesura que avança pot causar problemes urinaris i dolor a la pelvis o l'esquena, entre d'altres. La detecció precoç i el tractament adequat són crucials per millorar els resultats en els pacients, ja que fins al 90% dels casos presenta bon pronòstic.

Referent a això, el representant d'exercici i càncer a la Plataforma de pacients de SEOR i oncòleg radioterápico a l'Hospital La Fe de Valencia, el doctor Miguel Ángel Berenguer Francés, va apuntar que la radioteràpia representa una eina fonamental en el tractament i el millor pronòstic del càncer de pròstata, "especialment quan s'utilitza en combinació amb altres enfocaments com l'exercici físic".

RADIOTERÀPIA

De fet, va afegir, "l'activitat física pot mitigar alguns efectes secundaris de la radioteràpia, millorar la resposta del sistema immunològic i enfortir l'estat general de salut del pacient, que afavoreix una millor tolerància al tractament i redueix el risc de complicacions a llarg termini".

Finalment, la directora de l'oficina del pacient de l'AEU i cap del Servei Corporatiu d'Urologia de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, la doctora Carmen González Enguita, va afirmar que l'AEU impulsa un enfocament proactiu per promoure el diagnòstic primerenc del càncer de pròstata, centrant-se en la conscienciació i sensibilització de la població masculina a Espanya.

"A través de campanyes informatives com aquesta, i de la col·laboració amb centres de salut, fomentem la importància de les revisions regulars, especialment en homes majors de 50 anys i de 40 a 45 anys en casos amb antecedents familiars de primer ordre de càncer de pròstata o portadors de mutacions genètiques conegudes, ja que un diagnòstic precoç marca una gran diferència en el marc d'abordatge multidisciplinari i integral del pacient i, sobretot, en les taxes de curació de la malaltia".