Cal témer a una expansió massiva de la verola del mico, com ja va passar amb la covid el març de 2020? Aquesta és la gran pregunta que sorgeix d'aquesta nova malaltia infecciosa, que ja s'està estenent per l'Estat i a la que el portaveu de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, Lorenzo Armenteros, ha volgut donar resposta davant de la preocupació generalitzada. Així, encara que no descarta "infeccions massives" per la coneguda verola del mico, de la que Sanitat ja ha confirmat 98 casos, però alhora ha exposat que "no es pot considerar una epidèmia" i confia que "no es converteixi en una, perquè es tracta d'una malaltia que és coneguda des de fa anys".
Vies de contagi
"Tal com es va veure amb la covid no es pot descartar que es produeixin infeccions massives, esperem que les autoritats l'evitin i prenguin les mesures adequades per a això", ha comentat Armenteros, que ha volgut insistir a traslladar un missatge de "tranquil·litat" perquè en aquest cas hi ha una vacuna encara que, matisa, que "també hi ha el problema que a Espanya es va deixar de vacunar (contra la verola) els anys 80 i a partir d'aquella dècada estan sense protegir davant de la malaltia que no és tan greu com la covid ni com la verola".
Aquest metge ha apuntat que l'esmentada patologia es pot transmetre "per vies respiratòries" i, així, ha admès que resulta una "possibilitat, encara que el principal mecanisme de contagis és per fluids corporals en el contacte directe, però no es pot rebutjar perquè el propi protocol del Ministeri de Sanitat parla de contagi per gotes de més de quatre micres i en aquest cas es podria encomanar per via respiratòria". "Segons el que coneixem és una via més inusual (la respiratòria) de contagi, i en tot cas s'encomanarien aquelles persones amb una patologia respiratòria. Encara que, insisteixo, sí que existeix aquesta via (respiratòria) de contagi, però el més usual és per fluids i contacte físic", ha detallat el portaveu.
Primers casos a Catalunya
Ahir a la tarda, la conselleria de Salut va confirmar els primers 4 casos de verola de la mona|granota a Catalunya. Divendres passat es va informar d'un primer cas sospitós que s'investigava a l'Hospital Clínic. I ara, els resultats han confirmat quatre casos. Segons Salut, es tracta de persones amb vinculació amb casos ja detectats a Espanya. La Generalitat ha afegit que, per qüestions de privacitat, no dona detalls dels positius confirmats.