Les noves variants provoquen més casos greus. Així ho ha detallat el responsable de l'UCI de l'Hospital del Mar, Joan Ramon Masclans, en una entrevista a Catalunya Informació. Amb 513 persones ingressades a les UCI, els hospitals estan cada dia més al límit. De fet, els pacients no Covid podrien veure retardades intervencions quirúrgiques, segons ha constatat.

Lluny d'aturar-se o frenar-se la situació actual es preveu just el contrari. De fet, Masclans ha dit que preveuen que "la situació empitjori encara més". A més, ha reiterat que "les últimes setmanes, la xifra de pacients a l'UCI ha pujat fins al 40% del total d'hospitalitzats. En anteriors onades només representaven el 15%".

El paper de la variant britànica?

Per altra banda, el BIOCOMSC ha advertit que la variant britànica podria haver provocat més ingressos a les UCI catalanes. Concretament, un 50% més dels contagis acaba a l'UCI, probablement per la variant britànica. "No és que els casos greus siguin molt més greus, sinó que hi ha més nombre de pacients greus". Així ho ha explicat  investigadora Clara Prats en declaracions a RAC1 que també ha posat de manifest que caldrà més que un confinament comarcal per fer baixar la xifra de crítics. Una observació que també va fer aquest dissabte la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda CampinsEn una entrevista al 324 ha augurat que, amb l'augment dels contagis i d'ingressos a les UCI, caldran més restriccions. "Si el nombre de casos i ingressos va en augment les pròximes setmanes, és molt probable que s'hagin de posar més restriccions".

Els ingressos a les UCI no aturen "Ho atribuïm probablement a la variant britànica que representa el 90% dels casos", i ha afegit que hi ha un possible plus de gravetat d'aquesta soca que està fent que a les UCI hi hagi pacients més joves, d'entre 57 i 70 anys. "En un principi semblava que era més transmissible, però no més greu. Però pel tipus de pacients ens dona la sensació que també hi ha un augment de la gravetat", ha explicat.

Així, Prats ha comentat que a finals de la pròxima setmana o principis de la següent s'arribarà a la xifra de 600 persones a l'UCI, fet que implicarà, una vegada més, a desprogramar altres activitats no relacionades amb el coronavirus. Això vol dir també que s'arribarà a aquesta quantitat –la dels 600 ingressos a les UCI catalanes–, molt abans que en onades anteriors tot i que el creixement de casos està sent "suau", ha remarcat. La Setmana Santa, de moment, no ha provocat una explosió de positius, tot i que encara és d'hora per acabar de constatar-ne els efectes.

Campanya de vacunació

D'altra banda, el grup estima que la vacunació ha estalviat un 60% de morts i un 20% de crítics, així com un 30% en termes d'hospitalització. "Veient quina és ara mateix la situació de persones vacunades, d’aquí a dues-tres setmanes tindríem la variable morts protegida en un 60%. És a dir: tindríem un 60% menys de morts respecte a l’escenari de no vacunació", ha remarcat durant l'entrevista. "En el cas de les UCI, sobretot té efecte que hem començat a vacunar la població de més de 60 anys. Les tindríem protegides en un 20%"

 

 

Imatge principal: un pacient de coronavirus a l'UCI / Efe