Els experts alerten que les persones al·lèrgiques al pol·len hauran d'afrontar una primavera dura amb una pol·linització intensa per a les persones amb al·lèrgies respiratòries. La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB ha assenyalat que les pol·linitzacions arbòries de primavera, com plàtans, pollancres, pins o roures, començaran amb força i en la temporalitat habitual. Mentre no arriba aquest moment, xipreres, avellaners o parietàries ja han fet una pol·linització hivernal molt important, superant la mitjana històrica i generant els primers episodis al·lèrgics. Les pluges de les darreres setmanes i la suavitat de les temperatures ha afavorit que les espècies al·lergògenes alliberin més pòl·lens i espores. "Cal que les persones al·lèrgiques prenguin totes les precaucions oportunes per minimitzar els símptomes", ha avisat el XAC.
"Epidèmia silenciosa"
A Catalunya aquest tipus d'al·lèrgia afecta gairebé 2 milions de persones, i la seva prevalença va en augment, segons la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC) destaquen que el 25% dels pacients presenten rinitis i recomana combatre la simptomatologia des del moment en què es comença a detectar per evitar agreujar-ne els efectes. “Hi ha estudis que assenyalen que aquesta xifra es podria doblar l’any 2050”, ha destacat el president, el doctor Gaspar Dalmau. A més, indiquen que alguns factors com el canvi climàtic i la contaminació estan agreujant el problema, que qualifiquen "d'epidèmia silenciosa".
Es preveu que els mesos de març, abril i maig siguin més càlids del que és habitual, i que l'abril sigui més plujós, que implicarà una concentració més elevada de pol·len en l’aire, amb la consegüent afectació en les persones al·lèrgiques. Amb aquesta previsió meteorològica, la XAC i la UAB ofereixen un pronòstic sobre els nivells de pol·len i espores a l'atmosfera a Catalunya per als pròxims mesos. La investigadora i responsable de la XAC, Jordina Belmonte, ha detallat que les pol·linitzacions hivernals, a principis d'any, de xiprer, avellaner, freixe i parietària han estat importants, i han superat la mitjana que es registra des de 1994, tot i que, sense arribar al màxim històric. Pel que fa al període de risc d'al·lèrgia ja va començar el gener i es podrà allargar fins a finals d'abril pel xiprer, i fins entrat l'estiu per a la parietària, en relació amb les pol·linitzacions primaverals d'espècies arbòries arribaran amb normalitat i amb força i s'allargaran el període habitual. Per últim, les pol·linitzacions de primavera-estiu d'espècies herbàcies començaran amb força, però duraran més de l'habitual.
"Les persones que són al·lèrgiques a pol·len de xiprer ja l'estan patint des de fa setmanes, els que ho són al pol·len de plàtan crec que encara estan còmodes fins i tot aquesta setmana perquè en anar plovent el pol·len que ja havíem començat a trobar l'aire no té tanta força per sortir", ha afegit la doctora.
Impacte en la salut
Les pol·linitzacions afecten directament la salut de les persones. La majoria de les al·lèrgies d'aquest tipus es manifesten en afectacions de la via respiratòria alta, és a dir, amb rinitis al·lèrgica amb conjuntivitis. Segons ha apuntat el doctor Dalmau és una patologia "molt prevalent en la societat, pot afectar fins a un 30% de la població, amb rinitis, congestió nasal, esternuts, mocs, picor als ulls o la gola, el paladar, o fins i tot els conductes auditius". A més, poden derivar en una afectació respiratòria més greus, com l'asma bronquial, amb una prevalença en increment any rere any degut a l'augment de les malalties al·lèrgiques en general. Per aquest motiu, Dalmau recomana no deixar avançar els símptomes i atacar-los tan bon punt es manifestin.
“El que és important és que controleu i sapigueu que sou al·lèrgics per tenir clar l'època d'inici dels símptomes i tenir punts d'informació per poder veure quan ja ha començat”, ha assenyalat. Normalment, assegura que els pacients saben quan comencen a patir al·lèrgia i que llavors és quan ha d’activar els mecanismes de defensa. “Si es pateix una respiratòria de rinitis tindrà un antihistamínic a l'abast, associat a un esprai nasal i gotes oculars i col·liris”. El consell és clar: “Sobretot no esperar que la simptomatologia sigui intensa, frenar-ho al primer símptoma”. Els experts aposten per recuperar una antiga pràctica de la pandèmia: l'ús de mascaretes en èpoques més complicades i així evitar respirar el pol·len que hi ha al carrer, o l'ús d'ulleres per protegir els ulls.
Quins són els pòl·lens més habituals a Catalunya?
Segons la XAC, els tipus de pol·len al·lergogen més abundants a Catalunya són les cupressàcies (22,1%), el plàtan d’ombra (10,6%), l’olivera (4,8%), la parietària (4,5%), l’avellaner (4,4%), les gramínies (4,2%), el freixe (2,8%), els blets (2,8%) i l’artemísia (1%). La xarxa té estacions en 9 municipis de tot el país per a poder detectar els tipus de pol·len que hi ha en l’ambient.
De les mesures, s'ha extret que els municipis on estan minvant més grups de pòl·lens al·lergògens són a Tarragona i Cerdanyola, mentre que a Lleida estan augmentant. Els pòl·lens d’arbres presenten una tendència a créixer, concretament els de xiprer, plàtan, olivera i freixe, sobretot aquests tres darrers, així com el d’arbust d’avellaner amb l’excepció de Tarragona i Roquetes-Tortosa, atribuït a la davallada del seu cultiu. D’altra banda, el pol·len d’herbes com la parietària, les gramínies, els blets i l’artemísia van a la baixa, i el fonc alternària va a l’alça arreu menys a Bellaterra.