Diversos experts que analitzen l'evolució de la sisena onada del coronavirus han posat aquest diumenge una data al damunt de la taula per a l'arribada del pic de contagis de la variant òmicron a Catalunya: la setmana vinent. Segons indiquen, el creixement de casos no és tan fort com el de fa uns dies, i això els fa preveure que es comenci a assolir una certa estabilització en els contagis.

Clara Prats, membre del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la Universitat Politècnica de Catalunya (BIOCOMSC), ha assenyalat en una entrevista a RAC1 que "si les dades que estem veient, reflecteixen realment el que està passant, el pic de contagis podria ser la primera setmana de gener". Si, per contra, aquest escenari no és realment el que s'està dibuixant, apunta Prats que "se'ns mouria cap a la segona, però podria ser aquesta mateixa".

L'experta ha asseverat que "té més risc epidemiològic la festa de Cap d'Any que les cavalcades de Reis" i que, en aquest sentit, a partir d'aquest dilluns "ja es podran comparar amb més fiabilitat les dues últimes setmanes i veure si encara hi ha una tendència a l'alça o ja entrem en una baixada, la qual cosa ens donarà pistes per saber si la frenada és real o no".

Sobre si s'han d'implementar més restriccions, la investigadora creu que "dependrà del nombre de contagis", però que "amb les xifres d'avui, no seria necessari, tot i que cal esperar tres, quatre o cinc dies".

"Cada vegada es fa més difícil detectar nous casos"

Enric Álvarez, membre també del BIOCOMSC, ha manifestat en una entrevista a Catalunya Ràdio que les dades de l'últim dia apunten al fet que "els contagis no creixen, com a mínim, com abans" i que "cada vegada es fa més difícil detectar nous casos". En aquesta línia, ha expressat que s'està seguint "un patró de pujada lenta" i per això també ha argumentat que és possible que "la setmana que ve tinguem el pic, tot i que no és segur".

Álvarez, però, creu que cal esperar als propers dies per veure "cap a on es decantarà la corba de casos" després de les celebracions de Cap d'Any.

Arenas, menys optimista

Qui no ho té tan clar és Àlex Arenas, catedràtic del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili. Arenas ha expressat a través del seu Twitter que "les properes tres setmanes seran difícils", donat que "la positivitat està disparada i els casos, també, com apunten els models". Encara que "la variant òmicron és menys severa que la delta, la sincronització de pacients portarà al sistema sanitari al límit una vegada més".

 

Imatge principal: Una dona es realitza un test d'antígens. ACN.