Milers de pacients amb el VIH a Espanya i milions a tot el món es tracten amb èxit amb la triple teràpia, un tractament, que ha aconseguit igualar la supervivència d'aquestes persones amb la de la població general a més d'augmentar la qualitat de vida que pateixen la malaltia.

Així ho van confirmar els experts que van participar en el workshop 'La Redefinició de l'Èxit Terapèutic en el VIH', una malaltia que registra 3.250 nous casos cada any a Espanya. La trobada, organitzada per Gilead, es va celebrar aquest dimarts a Madrid.

La transformació del VIH, que ha passat de ser una malaltia mortal a una altra de manejable, no hauria estat possible sense la important evolució dels tractaments, fruit de gaires anys d'investigació i desenvolupament. De fet, en aquest temps hem passat de tractaments complexos a règims senzills de pastilla única amb poques toxicitats i més ben tolerats com passa amb la triple teràpia.

El doctor Santiago Moreno, de l'Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid, va explicar que "en els més de trenta anys del VIH, la triple teràpia ha permès transformar la vida dels pacients convertint la malaltia de mortal en crònica, erigint-se com l'estàndard of care actual per tractar la infecció. I això és així perquè la triple teràpia ha demostrat la seva eficàcia amb milers de pacients tractats amb èxit a Espanya i milions al món al llarg d'aquests anys, la qual cosa es tradueix en una important evolució que ens permet iniciar una nova etapa en l'abordatge del virus."

Aquesta transformació ha permès millorar la qualitat de vida dels pacients i oferir-los unes expectatives que fa anys eren inimaginables. Fruit d'aquesta evolució, les necessitats dels pacients també s'han transformat i les seves prioritats han canviat.

Projecto multidisciplinari

Davant d'aquesta situació, durant aquesta trobada es va presentar un nou projecte multidisciplinari denominat MoVIHmiento RET en el qual, a través de la col·laboració d'agents involucrats en l'abordatge del VIH (metges, pacients, farmacèutics, etc.), s'analitzarà quins han de ser els paràmetres a tenir en compte per garantir l'èxit terapèutic en els pacients amb el VIH.

Referent a això, Amaya Echevarría, executive director de la Unitat de Negoci del VIH de Gilead España, va destacar que "fins ara, el control virològic ha estat l'indicador que ha marcat l'èxit i control del VIH. Es tracta d'un indicador fonamental, però considerem que n'hi ha altres de relacionats amb la salut global del pacient que també han de ser tinguts en compte.".

Aquesta iniciativa, dins de la qual s'emmarca la trobada celebrada avui a Madrid, permetrà una discussió de tots els col·lectius de la sanitat implicats en el VIH, que facilitarà posar el pacient en el centre del projecte.

D'aquesta forma, s'analitzaran els beneficis de l'inici ràpid del tractament, l'efecte del procés inflamatori en el pacient VIH, les possibles afeccions del sistema nerviós central o la rellevància de les comorbiditats en la salut cardiovascular.

Supervivència

Durant la seva intervenció, el doctor Josep María Llibre, de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, va subratllar que, gràcies als actuals tractaments, els pacients amb el VIH tenen avui la mateixa esperança de vida que la població en general.

"Els règims de triple teràpia faciliten la decisió del prescriptor per tractar-se de tractaments amb alta eficàcia, alta barrera a les resistències, sota risc d'interaccions i un destacat perfil de seguretat en comparació amb altres alternatives. Tot això facilita la vida dels metges i, sobretot, dels pacients. Cal tenir en compte que, actualment, més del 50% de les persones infectades té més de 50 anys i amb una expectativa de vida elevada, amb el que un dels reptes està en com els TAR interactuen amb altres medicacions que hauran de prendre en el futur i minimitzar els efectes adversos que puguin afectar la seva qualitat de vida a llarg termini".

Entre les accions que es realitzaran el 2020 es troba la posada en marxa d'una enquesta transversal juntament amb Seisida per conèixer l'opinió de la comunitat mèdica i els pacients amb el VIH sobre les característiques del tractament antiretroviral i la seva relació amb les diferents variables de la salut.

Qualitat de vida

Quant a la qualitat de vida, la doctora María José Fuster, de Seisida, afirmó  "a un pacient amb el VIH se li considera d'edat avançada als 50 anys i a la població general als 65, però el que més ens preocupa no és que les persones aconsegueixin viure més anys, sinó que aconsegueixin una òptima qualitat de vida".

De fet, va explicar que el 50% dels pacients amb el VIH viuen amb mil euros al mes "i molts d'altres no tenen ingressos, sense oblidar el pes que tenim per l'estigma social." Per a això, va afegir, "és necessari tenir-los en compte a l'hora de la presa de decisions respecte al seu tractament, posar-los en el centre de tot el procés i incloure la seva perspectiva en el desenvolupament de nous fàrmacs".

El doctor Morenor va subratllar a més que, en l'actualitat, Espanya està realitzant tots els esforços necessaris per aconseguir el triple objectiu de 90-90-90 marcat per Onusida per a 2020, al qual els professionals sol·liciten que s'inclogui un quart: que el 90% de totes les persones que aconsegueixen la supressió viral assoleixin una bona salut global i millorin la seva qualitat de vida.