El municipi lleidatà d'Alcarràs, al Segrià, és el qui acull el nombre més alt de temporers a la comarca. Malgrat el confinament perimetral, l'activitat econòmica no s'ha aturat. Són unes dates vitals per la campanya de la fruita i frenar-la en sec podria comportar unes pèrdues sense precedents. A més, a la pandèmia dels darrers mesos del coronavirus, en aquest cas s'ha de sumar la pedregada del passat 16 de juny que va malmetre moltes collites.
S'ha calculat que entre el 60-100% de la fruita va rebre els desastrosos efectes. Per tot plegat, l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra (de Sempre Alcarràs), avisa sobre les conseqüències d'enfortir aquest confinament: "S'ha de fer una crida a les persones més vulnerables però si ens tornem a confinar, també l'activitat econòmica, ens n'anem a passeig".
Parlem de brot?
L'alcalde Ezquerra matisa que la informació que el govern català li dona és que hi ha "un degoteig inconnex de positius però no un brot". Són conclusions provisionals i lamenta no poder aportar més informació però no en disposa: "Portem un mes demanant xifres, no sabem ni quants positius tenim, ni quants s'han sumat en els darrers dies". Precisament avui a la tarda s'ha tancat una reunió amb tots els responsables i espera poder conèixer millor l'abast de la pandèmia. Sigui un brot o un degoteig, per Ezquerra el mal ja està fet: "Alcarràs no para de sortir com si fóssim els que més casos tenim i realment encara no s'ha parlat ni de brot. Al final sortirem esquitxats".
Per contrastar la informació, tan sols es disposa d'un portal oficial on es pot configurar, a grans trets, un retrat de la situació. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha obert un mapa interactiu per consultar els positius de cada municipi. Ara bé, les xifres són acumulades i per tant no es notifica si l'augment de les últimes hores és considerable. Des d'AQuAS han registrat en aquest poble 187 positius per coronavirus, 539 sospitosos i una taxa de contagis de 196,55 per cada 10.000 habitants.
El paper dels temporers
L'augment de positius a Lleida s'ha relacionat amb l'arribada dels temporers. Una conclusió que Ezquerra troba molt reduccionista. No s'ha estudiat ni es coneixen els perfils dels positius i està convençut que si es mira la proporció "a tall d'exemple de 15 casos, 10 són autòctons i 5 de fora". Així doncs, quins són els factors que condicionen aquest augment, especialment a Alcarràs? Diversos i relacionats.
D'entrada, és un poble dormitori que amb el boom immobiliari es van construir molts pisos que no es van arribar a vendre. Ara, en plena campanya de la fruita, molts venen a dormir aquí però treballen a fora. No s'empadronen per dos o tres mesos: "La meitat estan treballant en explotacions de fora", afirma Ezquerra i es pregunta: "Aquests brots es donen en empreses de fora que no diuen quines són".
L'alcalde defensa que Alcarràs "no té una problemàtica de carrer". Les mateixes grans empreses ja tenen allotjaments a les seves instal·lacions i "el sector està dolgut perquè fa anys que es va professionalitzar". L'altre aspecte que pot fer augmentar els positius és que en les vivendes habituals de temporers residents i empadronats venen d'altres familiars, cosins i germans, puntualment a treballar: "En aquests nuclis familiars s'afegeixen dues o tres persones més que venen a dormir però treballen en pobles del voltant". La població immigrant representa el 38% dels autòctons i aquests ja van seguir les mesures i el confinament adequats dels darrers mesos.
Per tot plegat, el que reclama és un control que s'hauria d'haver produït molt abans: "S'hauria d'haver planificat una estructura de govern amb més vigilància telefònica i mediadors". Alcarràs té 9.514 habitants, segons el cens oficial del 2019, i amb l'arribada del temps de les collites, se sumen "uns 5.000 nous". Ezquerra explica que aquesta vigilància epidemiològica es va aturar a principis de juny, sense conèixer els motius exactes, i just va coincidir amb l'arribada més forta dels treballadors de fora: "La campanya es una corba que comença a l'abril, ara estem al pic més alt i posteriorment anirà decreixent fins el mes de setembre".
Reclama tests ràpids
Ezquerra no considera que el seu ajuntament "estigui sol" però sí falta dimensionar l'estructura: "Hem tingut quatre mesos per preparar-ho i trobem que falten policies, sanitaris i més controls". L'alcalde considera que una bona mesura és que tots els qui vinguessin puntualment a treballar se'ls fes un test ràpid: "Sempre s'ha dit que no són del tot fiables però era una manera de protocolaritzar les coses i seguir unes normes".
Dos mesos enrere, l'alcalde ja es preguntava a través d'una publicació al seu Facebook on estaven aquests tests i demanava unitat entre governs: "La sorpresa és descobrir com en una nota de premsa del Ministeri de Sanitat, han entregat 794.129 test ràpids a Catalunya i en una altra nota explica que només portem realitzats 17.782 test, una taxa de 2'34 per cada 1.000 habitants". I afegia: "Sabem que aquests tests no són exactes al 100% i sabem que la seva fiabilitat no demostra si has passat el Covid-19, però sí augmenta aquesta fiabilitat si en el moment de realitzar-la estàs contagiat o desenvolupant la malaltia".
Alcarràs rep treballadors de 63 nacionalitats diferents. La majoria són de Rumania, seguits del Marroc i el Senegal. També n'hi ha procedents de República de Guinea, Guinea Bissau i Gàmbia. A més, totes les proves que ara es realitzen es fan des del CAP d'Alcarràs, on s'han suspès les visites i tot s'ha tornat a preparar pel coronavirus. De fet, els habitants d'altres poblacions com Soses i Torres de Segre venen fins aquí per fer-se la prova del PCR. El que pugui passar en les properes hores serà bàsic per determinar el protocol a seguir.