El son, el gran medicament oblidat. Una nova revisió científica explica per què dormir bé és la millor inversió per al teu futur. L'article, publicat a la revista Science Signaling, argumenta que la manca de son té uns efectes metabòlics majúsculs al nostre organisme. Segons els investigadors de la Universitat de Saint Joseph, Estats Units, la privació de son altera el funcionament metabòlic de les cèl·lules, especialment les neurones, i desencadena desequilibris que afecten la salut del cos i del cervell. Aquestes alteracions metabòliques, segons exposa la investigació, són similars a les observades en malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson.

El son és essencial per mantenir l'homeòstasi energètica, és a dir, l'equilibri entre l'energia que consumeix el cos i la que necessita per funcionar correctament. Quan no dormim prou, aquest equilibri es trenca. Les cèl·lules amb alta activitat metabòlica, com les neurones, entren en un estat catabòlic per prioritzar la seva supervivència. Això implica que processos energèticament exigents, com la formació de sinapsis (que permet la transmissió neuronal de senyals elèctrics) o la consolidació de memòria a llarg termini, quedin desatesos. Així doncs, més enllà de les altres relacions ja conegudes com ara el risc d'obesitat o de diabetis tipus 2, la present revisió reconeix que perdre nits de son o patir insomni pot deixar petjades significatives en la memòria. A més, la manca de son augmenta la despesa energètica en repòs i genera un balanç energètic negatiu. Aquesta situació provoca alteracions en metabòlits clau com l’adenosina, el lactat i els peròxids lipídics, fet que contribueix a processos inflamatoris, estrès oxidatiu i acumulació de toxines al cervell

Relació amb les malalties neurodegeneratives

Els investigadors destaquen que els efectes metabòlics de la privació de son són molt similars als observats en trastorns neurodegeneratius. Per exemple, tant en l'Alzheimer com en el Parkinson es detecten disfuncions mitocondrials i estrès oxidatiu, fenòmens també presents després d'una nit sense dormir. Inversament, la manca de son pot afectar la capacitat del cervell per produir i utilitzar energia de manera eficient, un problema que també es troba en les malalties neurodegeneratives. Alguns trastorns del son, com l'apnea o les alteracions durant la fase REM, podrien fins i tot ser senyals d'alerta precoços de problemes cerebrals que podrien desembocar en aquest tipus de malalties, alerten els experts.

Una crida a donar importància al son

Els autors de l'article consideren que cal tractar la manca de son com un problema seriós, i defineixen directament la manca de son com a un trastorn metabòlic. “El son hauria de valorar-se igual que es valora el sucre o altres indicadors mèdics”, indica Ana Fortuna, coordinadora de la Unitat del Son del Sant Pau de Barcelona. En un context en què fins al 48% de la població té problemes per dormir, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, aquesta revisió posa sobre la taula una conclusió clara: dormir bé no és només una qüestió d’estil de vida, és una necessitat biològica fonamental per preservar la salut física i mental. Així doncs, si creus que pots funcionar amb poques hores de son, pensa-ho de nou perquè el teu cos i el teu cervell et cobraran la factura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!