Ja fa temps que Europa pateix problemes de subministrament de medicaments, però la situació ha empitjorat durant l’últim any i el 2023 no pinta bé. A l’estat espanyol, les farmàcies van comunicar la setmana passada que durant el 2022 han detectat un augment del 150% en les incidències amb presentacions de fàrmacs — una situació que "va a pitjor", tot i que encara no es pot parlar de "desabastiment". Com era d'esperar, també falten medicaments a Catalunya i les previsions no són bones. "Anirà per llarg", reconeix Marta Roig, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Sembla que ens haurem d'acostumar a no trobar alguns dels fàrmacs que puguem necessitar.

Com ja van explicar les farmàcies espanyoles, Roig assenyala que la causa dels problemes amb el subministrament de medicaments és "multifactorial": potser és perquè l'únic laboratori que crea un medicament en concret ha parat les màquines, potser és perquè hi ha problemes arreu del planeta amb diferents materials, potser és perquè hi ha hagut un augment inassumible de la demanda... Si no és una cosa, és l'altra — després de la pandèmia de la covid-19 i la invasió russa d'Ucraïna. Amb tants factors diferents, és impossible abordar les causes concretes per aplicar solucions concretes a la falta de fàrmacs. Per a més inri, els medicaments afectats aniran canviant cada setmana. Està ben clar que anirà per llarg.

Els fàrmacs afectats a Catalunya

Això sí, la vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona recorda que el problema és principalment amb les presentacions dels fàrmacs i no tant amb els medicaments en si. Per exemple, indica que un dels fàrmacs més afectats Catalunya és el paracetamol efervescent — que ara mateix és molt difícil de trobar, però de paracetamols en forma de pastilla n'hi ha de sobres. Però com a medicament amb especials incidències a les farmàcies catalanes cal destacar l'amoxicil·lina pediàtrica, dels més importants en pediatria i l'absència del qual genera més inconvenients. El pediatre i membre de la junta directiva de la Societat Catalana de Pediatria Pepe Serrano apunta que l'absència d'aquest antibiòtic els obliga a "fer mans i mànigues" a l'hora de tractar amb nadons.

Queda clar que cap nadó no es quedarà sense tractar per culpa de la falta d'aquesta medecina, tot i que Serrano explica que quan fallen les presentacions toca "esforçar-se per explicar a les famílies què poden fer" — cosa que sovint és substituir l'amoxicil·lina pediàtrica per la d'adults: dividir una pastilla de 500 mg i administrar només 250 mg, dosi indicada per nadons i solució autoritzada pel Ministeri de Sanitat. Però sorgeix un altre inconvenient, i és que "no podem pretendre que un infant s'empassi una pastilla" en lloc d'un xarop. Llavors, una altra solució: les famílies les han d'aixafar i dissoldre en aigua. "Si un medicament falla, hem de fer mil i un invents", diu el pediatre, que celebra no tenir coneixement de "complicacions" i que l'alternativa "no generarà resistència als antibiòtics" en els més petits. Tot i això, haurem d'esperar un temps per tornar a la normalitat.

A les farmàcies catalanes falten medicaments (i la previsió no és bona) / Carlos Baglietto

Altres medicaments afectats

Si bé no és un dels fàrmacs esmentats per Roig, també falla el subministrament d'antidiabètics. Així ho admet la doctora de la Societat Catalana de Diabetis Carmen Quirós, que apunta als problemes amb medicaments com l'Ozempic — recomanat per a la diabetis amb obesitat. Es tracta d'una medecina ajuda a aprimar-se i que s'ha viralitzat a realities dels Estats Units, on només està autoritzat per a l'obesitat. "Ha tingut transcendència a les xarxes socials i s'ha utilitzat sense fitxa tècnica en casos d'obesitat sense diabetis", ha lamentat Quirós. Si bé hi ha fàrmacs de la mateixa família, és veritat que les incidències amb l'Ozempic "comporten un empitjorament" en els pacients. Uns pacients que "van a la farmàcia, veuen que no hi ha el medicament i contacten amb l'equip sanitari" per veure què fer (tot i els problemes actuals per contactar-hi). No s'espera que la normalitat amb aquest antidiabètic es recuperi abans de finals del 2023.

Queda clar que són qüestions de fàcil solució, sempre quan els fàrmacs es puguin substituir. I això és el que demana la vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona: que les autoritats sanitàries autoritzin la substitució de medicaments quan escaigui, com ja s'ha fet amb l'amoxicil·lina pediàtrica. És aquí on pren importància FarmaHelp, una eina impulsada fa uns anys pel Consell General de Col·legis Farmacèutics espanyol i que permet l'intercanvi d'informació entre farmàcies quan hi ha problemes de subministrament. Si el pacient no troba el que busca, la farmàcia pot consultar si altres establiments propers tenen la medicina o una alternativa perquè el malalt pugui anar-hi. "És una cosa molt activa i molt àgil", conclou Roig.