Les farmacèutiques Eisai i Biogen han anunciat aquest dimecres els resultats d'un assaig clínic de fase 3 en què el fàrmac lecanemab ha aconseguit reduir un 27% el deteriorament cognitiu lleu en persones amb Alzheimer. Les companyies han anunciat que tenen com a objectiu demanar la seva aprovació abans del 31 de març de 2023, després de discutir les dades obtingudes amb les autoritats reguladores dels Estats Units, el Japó i Europa.
L'estudi per desenvolupar aquest fàrmac va comptar amb una mostra de 1.795 persones amb formes primerenques de la malaltia. Els participants van ser separats en grups per rebre placebo o lecanemab. Al grup de tractament se li va administrar una dosi de 10 mg/kg dues vegades a la setmana de lecanemab, un anticòs anti beta-amiloide (AB), una proteïna clau que s'acumula al cervell de persones amb Alzheimer. A partir dels sis mesos, el tractament va mostrar canvis altament significatius des del punt de vista estadístic respecte al punt de partida. A més, també va baixar els nivells de la proteïna amiloide al cervell, mesurats mitjançant una tecnologia sanitària coneguda com tomografia per emissió de positrons (PET), als 18 mesos de tractament.
"Creiem que aquestes troballes crearan horitzons nous en el diagnòstic i tractament de la malaltia d'Alzheimer, a més d'activar noves opcions de tractament", ha comentat el director general de la farmacèutica japonesa Eisai, Haruo Naito. Per la seva part, el director de la companyia estatunidenca Biogen, Michel Vounatsos, ha assegurat que "l'anunci d'avui dóna als pacients i a les seves famílies l'esperança que lecanemab, si s'aprova, pot potencialment alentir la progressió de l'Alzheimer, i proporcionar un impacte clínicament significatiu a la cognició i la funció. És important destacar que l'estudi mostra que l'eliminació dels agregats de beta amiloide al cervell s'associa amb un alentiment de la malaltia en els pacients en la fase inicial".
L'equip d'Ace Alzheimer Center Barcelona (ACE) també ha participat en l'assaig clínic del fàrmac, aportant-hi el 20% de pacients dels 12 centres de l'Estat espanyol que van participar en la recerca. "És una gran notícia per al món Alzheimer: estem en un moment de canvi a la seva història. Podríem tenir un fàrmac amb eficàcia clínica el 2023," ha afirmat la directora mèdica d'ACE, la neuròloga Mercè Boada.
Els resultats de la investigació es presentaran el 29 de novembre al Congrés d'Assaigs Clínics sobre l'Alzheimer, que se celebrarà a San Francisco (Estats Units). Posteriorment, l'estudi publicarà les dades a una revista mèdica revisada per a experts.
Un altre fàrmac de les companyies deixa de comercialitzar-se
Les dues companyies farmacèutiques ja van produir un fàrmac per tractar l'Alzheimer, conegut com Aduhelm. Els Estats Units van aprovar la seva comercialització l'any 2021, malgrat tenir dubtes sobre la seva efectivitat i seguretat. De fet, l'Agència Europea de Medicament va rebutjar la sol·licitud de comercialització d'aquest fàrmac, ja que va considerar que "l'evidència científica no demostrava que fos suficientment efectiu per al tractament en adults en fases inicials". Després d'aquesta decisió, sumada amb els constants dubtes sobre el tractament, l'empresa estatunidenca va anunciar el passat maig que deixava de comercialitzar l'Aduhelm.