La Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA) ha avisat aquest dijous que l'aixecament temporal de la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19 farà "més difícil la lluita" contra el virus.
En un comunicat, l'EFPIA titlla "d'inefectiva" i "amb poca visió de futur" la proposta després que els Estats Units hagin canviat de posició i hagin donat suport a la suspensió temporal de les patents i que Brussel·les s'hagi obert a "debatre-la". Per les farmacèutiques, la decisió de l'administració de Joe Biden "posa en perill tot el progrés fet" contra el virus.
"L'augment de la capacitat d'entrega de dosis als ciutadans de tot el món necessita l'habilitat i el coneixement tècnic dels desenvolupadors de vacunes", apunten les farmacèutiques, que remarquen que "no es pot aconseguir aquesta capacitat d'expansió amb l'aixecament de les patents" perquè la producció de vacunes és un "procés complex".
Els incentius de les companyies
"Si s'aprova a l'Organització Mundial del Comerç, la suspensió acabarà amb els incentius de les companyies per continuar amb la recerca sobre noves variants, nous diagnòstics, tractaments i vacunes contra el coronavirus", argumenten.
La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha indicat aquest dijous que la Unió Europea està oberta i preparada per conversar sobre la proposta d'alliberar les patents de les vacunes contra el coronavirus.
"La Unió Europea està llesta per conversar sobre qualsevol proposta que doni resposta a la crisi de forma efectiva i pragmàtica. Per això estem preparats per parlar sobre com l'aixecament de la propietat intel·lectual pot ajudar a arribar als objectius", ha explicat la presidenta de la CE.
Aquest dimecres, Joe Biden va explicar que ha canviat la postura dels EUA davant la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19 i és ara del parer que caldria suspendre-la per poder incrementar la producció amb l'objectiu de vacunar la població mundial, segons informen mitjans nord-americans.
Fins ara, els EUA i la Unió Europea s'oposaven a aquesta iniciativa, que proposaven països en vies de desenvolupament davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC). La posició dels EUA canvia en un moment en què la pandèmia està afectant amb força l'Índia i Sud-amèrica. "Aquesta és una crisi sanitària global, i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la Covid-19 demanen mesures extraordinàries", ha dit Katherine Tai, representant de comerç dels EUA.