La incidència acumulada del coronavirus continua marcant màxims històrics a Alemanya, el dia que les farmàcies també se sumen a la campanya de vacunació. Segons dades oficials, la taxa de vacunació no supera el 75% de la població. D'aquesta manera, la incidència ha pujat fins a 1.426,0 per cada 100.000 habitants a set dies, davant dels 1.400,8 d'ahir i els de 1.176,8  de fa una setmana i els 303,4 de fa un mes, segons dades de l'Institut Robert Koch que també recull l'agència Efe. Les autoritats sanitàries han notificat 95.267 nous contagis en les últimes 24 hores i 49 morts davant els 78.318 i 61 fa set dies, mentre la xifra de casos actius està en uns 2.857.000.

Des de l'inici de la pandèmia 11.117.857 persones han donat positiu per coronavirus i 118.766 han mort. Un total de 8.142.100 s'haurien recuperat de la malaltia. Segons dades del divendres que recull la mateixa agència de notícies, la taxa d'ingressos és de 5,45 per cada 100.000 habitants i l'ocupació de les UCI és del 10,0% de llits disponibles per a la població. 

Fins divendres, el 75,9% de la població (63,2 milions de persones) ha estat vacunada i el 74,4% ja disposa de pauta completa. Malgrat les dades, uns vint milions d'alemanys no estan vacunats contra la covid, això vol dir que un 24,1% de la població ha estat o és reticent contra les vacunes. Cal dir, però, que 4 milions són menors de 4 anys, (un 8%) per als quals encara no hi ha vacuna disponible. 

En aquest context, les farmàcies –prop de 18.500– començaran a administrar aquest dilluns la vacuna contra la covid i se sumaran així a la campanya de vacunació que arrenca oficialment dimarts. La presidenta de la Federació d'Associacions Farmacèutiques Alemanyes (ABDA), Gabriele Regina Overwiening, ha assenyalat en un comunicat que uns milers de farmàcies han comunicat ja les seves respectives cambres regionals que compten amb espais i personal necessari per començar a administrar vacunes. 

Així, s'ha estimat que diversos centenars de farmàcies començaran aquesta setmana amb la vacunació i que més de 6.000 farmacèutics han realitzat ja la capacitació necessària per poder ser punts de vacunació. 

Espanya diu adeu a les mascaretes

En aquest context, però, a Espanya, el Consejo Interterritorial ha aprovat aquest dilluns l'adeu a les mascaretes en exteriors. La mascareta en exteriors només serà obligatòria en esdeveniments multitudinaris i una recomanació en "aglomeracions". Així ho han acordat el Ministeri de Sanitat i les comunitats que s'han reunit aquest dilluns per determinar les condicions amb les quals, finalment, s'aprovarà l'adeu a les mascaretes en exteriors. En aquest sentit, doncs, les mascaretes seran obligatòries en esdeveniments multitudinaris si les persones estan dretes i no es pot mantenir la distància de metre i mig si els assistents estan asseguts. En aglomeracions urbanes o grans concentracions de gent, per exemple, en zones comercials, passarà a ser una recomanació. A més, l'aforament en esdeveniments esportius serà del 75% en interior i del 85% en exterior. 

Des de la setmana passada, França va decidir fer caure l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure, tot i que les dades de la pandèmia són pitjors allà que aquí. En les últimes hores, França ha notificat més de 155.000 nous contagis i 129 morts. Divendres, a Espanya, es van notificar 74.937 casos i 195 morts. Cal recordar que l'Estat espanyol no facilita dades de la pandèmia durant el cap de setmana, per tant, les dades de divendres són les últimes disponibles. 



Imatge principal: tests de detecció covid a Alemanya / Efe