La Federació Espanyola de Parkinson (FEP) i les seves associacions federades han llançat la campanya 'Reivindiquem la Intel·ligència Emocional', amb motiu del Dia Mundial del Parkinson que es commemora cada 11 d'abril.
La iniciativa vol visibilitzar la realitat de totes les persones que conviuen amb aquesta malaltia, mostrant la importància vital de les connexions humanes en un món "que sovint sembla estar dominat per la tecnologia", ha explicat la FEP en un comunicat.
Aquest any, el compromís de l'entitat és promoure la intel·ligència emocional com a recurs essencial per enfortir les xarxes de suport i cures necessàries per avançar cap a una millor qualitat de vida de les persones amb parkinson i el seu entorn.
En el context d'aquesta campanya, la FEP ha llançat diversos vídeos amb els testimonis d'alguns dels seus associats, persones diagnosticades de parkinson que dialoguen amb familiars i terapeutes sobre la importància de l'acompanyament emocional en la seva vida diària. Els vídeos i la informació sobre la campanya es pot consultar en la pàgina web 'https://inteligenciaemocional.ai'.
El parkinson és una malaltia crònica i neurodegenerativa la prevalença de la qual s'ha duplicat en els últims 25 anys, s'estima que afecta més de 160.000 persones a Espanya i més de 8,5 milions a tot el món.
L'entitat va indicar que, recentment, l'evidència científica ha posat el focus en la relació entre la solitud no desitjada i la salut. Des de la FEP subratllen que conèixer, connectar i compartir el procés personal de la malaltia de Parkinson facilita que les habilitats i recursos personals contribueixin a la millora de la qualitat de vida dels qui viuen amb ella.
Per això, la directora de la Federació, Alicia Campos, assegura que "en una societat on sembla que la intel·ligència artificial ens torna cada vegada més solitaris, és fonamental reivindicar un món amb més intel·ligència emocional".
El paper de les associacions
Les associacions de parkinson compleixen funcions "imprescindibles" per a les persones diagnosticades, els seus familiars i persones cuidadores, deixant acompanyament, formació, informació i orientació. A més, cobreixen les llacunes terapèutiques existents, oferint les teràpies necessàries per a la millora de la qualitat de vida dels qui tenen parkinson (fisioteràpia, logopèdia, psicologia, teràpia ocupacional, treball social, etc.).
"Com a Federació, el nostre compromís rau en la defensa de drets de les persones amb parkinson. Per això, creiem necessària la posada en marxa de polítiques públiques que garanteixin una assistència sociosanitària de qualitat, recolzant al moviment associatiu perquè, amb recursos limitats, puguin continuar donant resposta a les llacunes assistencials existents," afirma el president de la Federació, Andrés Álvarez.