El president de la Xunta en funcions, Alberto Núñez Feijóo, ha advocat aquest dimarts per la realització de test massius de coronavirus a partir de mostres de saliva i per la reforma de diverses lleis sanitàries com a prioritats del seu quart mandat, el qual pronostica que serà el "més difícil".
En el seu discurs d'investidura, que s'ha prolongat durant més de dues hores davant del ple del Parlament de Galícia, Núñez Feijóo ha anunciat que al llarg del mes de setembre es posarà en marxa un sistema de test massius, "amb capacitat per analitzar cent mil proves al mes", recollides per cadascun dels usuaris des de casa seva i enviades per ser analitzades. Aquest sistema de detecció es veurà complementat per altres mesures d'índole legal anunciades pel president, com una nova reforma de la llei de salut de Galícia, pensada per aconseguir-ne "una més eficàcia quan cal prendre mesures urgents" com durant aquesta pandèmia.
Exigències a Sánchez
"El que està per venir és duríssim", ha advertit Núñez Feijóo, que també ha exigit actuacions del Govern i d'altres institucions per combatre la realitat epidemiològica actual, tals com la reforma de la llei de salut pública de l'Estat, proposta que remetran -ha informat- aquesta mateixa setmana.
En l'àmbit educatiu, ha fet Feijóo una enarborada defensa de l'inici del curs escolar de manera presencial malgrat el coronavirus, perquè "la figura d'un professor davant dels seus alumnes, la relació que forgen personalment, és imprescindible i insubstituïble", ha dit.
El cap de l'Executiu gallec també s'ha mostrat preocupat per la situació viscuda en les residències, un dels principals focus de contagi del virus, i s'ha compromès a desenvolupar un protocol de col·laboració amb el Servei Gallec de Salut (Sergas) per reforçar les inspeccions sanitàries i la protecció dels usuaris.
Seguint en clau de política social, Núñez Feijóo s'ha dirigit al Govern central i ha recalcat que continuarà sol·licitant la gestió de l'ingrés mínim vital. La intervenció del president gallec ha estat esquitxada de constants exigències per a l'Executiu de Pedro Sánchez, amb el qual s'ha mostrat especialment crític a l'hora de parlar de transferències i abonament d'ingressos pendents, com és el cas de les mensualitats d'IVA degudes, el repartiment dels fons extraordinaris per a la covid-19 o l'acord per a la despesa dels superàvits municipals.
Programa econòmic
El programa econòmic de Feijóo exposat per a aquesta legislatura ha comptat amb una part important dedicada a la conservació de l'ocupació i de l'activitat productiva d'indústries en risc, com Alcoa, les empreses electrointensives en general, Ence, les centrals tèrmiques de Meirama i As Pontes i les drassanes de Navantia.
L'aspirant a repetir com a cap de l'Executiu autonòmic s'ha adreçat en diverses ocasions als grups de l'oposició als que els ha ofert "treballar" junts "en les urgències" sorgides per la covind, sense oblidar "metes ni somnis" perquè, encara que el seu compromís és formar un Executiu amb qui poder governar "des del primer moment", també busca Feijóo iniciar un mandat pilotat des del consens. Per a això, ha promès constituir una comissió parlamentària per a la reactivació de Galícia, així com sol·licitar una reunió de la Mesa de Diàleg Social; un pas que farà en la primera reunió del seu nou Executiu.
Els líders de l'oposició Ana Pontón (BNG) i Gonzalo Caballero (PSdeG) han criticat l'absència de contingut durant la intervenció de Feijóo, en la qual no ha evidenciat, segons el parer d'aquests grups, cap compromís ni proposta de futur per encarar la sortida de la crisi.
Núñez Feijóo prendrà, per quarta vegada, possessió del càrrec de president de la Xunta dissabte vinent.