La fermentació dels aliments és un procés en el qual, mitjançant l'acció de llevats o bacteris, els sucres es converteixen en àcids, gas o alcohol, que augmenta els nutrients dels aliments i en millora la conservació.
L'ésser humà la utilitza des de fa segles, tant per mantenir el menjar apte per al consum durant llargs períodes de temps, com per millorar la salut intestinal, ja que els aliments fermentats es digereixen millor i aporten noves proteïnes, aminoàcids, àcids grassos essencials i vitamines.
Alguns exemples d'aliments fermentats inclosos en la nostra dieta de forma habitual són els iogurts, el formatge o el pa. Però en els últims anys s'han incorporat en més quantitat alguns com el xucrut (col fermentada en aigua amb sal) el quefir o el tempeh (soja fermentada), que produeixen grans beneficis per a la salut i es poden adquirir fàcilment als supermercats.
Encara que pugui semblar complicat, el cert és que existeixen moltes maneres casolanes de fer aliments fermentats que es poden incloure al menú setmanal d'una família. Aquestes són tres receptes que pots fer fàcilment tu mateix.
Mató
Per preparar mig litre de mató es necessiten un litre de llet sencera i dues cullerades de suc de llimona. En un cassó s'escalfa la llet a foc baix fins als 95 ºC. Després, es retira i es deixa refredar fins als 45 ºC. Es va afegint el suc de llimona a poc a poc mentre es barreja la llet. A continuació, es tapa el cassó i es deixa fermentar a una temperatura d'entre 30 i 35º. Finalment s'han d'esperar 12 hores, colar-lo amb un drap i deixar que es desprengui el sèrum durant 4 hores. Finalment només queda retirar el drap i refredar el formatge.
Xucrut
Es necessiten una col de cabdell i una cullerada i mitja de sal marina fina. Es talla la col de cabdell en tires fines i s'introdueix a poc a poc en un bol, alternant la sal perquè quedi ben barrejat. Després es deixa reposar deu minuts perquè deixi anar aigua. Estarà llest quan la col de cabdell hagi quedat reduïda a la meitat de la seva mida. Després es col·loca en un flascó i es va pressionant perquè deixi anar el líquid per complet. Quan ho hagi fet es torna a posar al pot i es guarda en un lloc sec i fosc durant 4 setmanes sense obrir-lo. Una vegada llest, es pot guardar a temperatura ambient o a la nevera.
Iogurt casolà fet al forn
Amb un iogurt i un litre de llet es pot fer un iogurt fermentat casolà a casa. En primer lloc, es cou la llet al foc mentre s'escalfa el forn a temperatura mínima (uns 50ºC). Després es deixa refredar la llet fins a 43ºC i s'afegeix el iogurt barrejant-lo bé. Després es reparteix la barreja en gotets de iogurt i es fiquen al forn durant 3h a 50 ºC. S'apaga i es deixen dotze hores de repòs. A continuació, es deixa reposar uns minuts a temperatura ambient per posteriorment posar-lo a la nevera.