Centres i especialistes en fertilitat han destacat, davant de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer, la importància de l'assessorament i la informació dirigida a pacients que afronten un tractament contra aquestes malalties.
Recorden que els tractaments oncològics, com la quimioteràpia, la radioteràpia o altres intervencions, poden tenir efectes sobre la fertilitat. En dones, poden fer malbé els òvuls, afectar la reserva ovàrica o alterar el funcionament de l'úter. En homes, les teràpies poden reduir la producció d'esperma o fins i tot causar infertilitat permanent.
"A l'hora de planificar un tractament oncològic, hem de pensar en les conseqüències a llarg termini que aquests tractaments poden produir i que poden afectar a la qualitat de vida de les pacients, entre elles l'esterilitat i la fallada ovàrica que generalment ocasionen", va afirmar el doctor Javier Domingo, director d'IVI Las Palmas i Tenerife. I allà radica la importància, que emfatitzen especialistes en oncologia i medicina reproductiva, d'abordar aquesta problemàtica des del moment mateix del diagnòstic.
Indiquen que avui dia existeixen diverses tècniques per preservar la fertilitat abans d'iniciar un tractament contra el càncer. Entre les principals opcions, es troben diferents possibilitats com l'extracció i congelació d'òvuls i embrions, i utilitzar-los en el futur, i la criopreservación de teixit ovàric, que pot reimplantar-se després de superar la malaltia. "
Avui dia la vitrificació d'ovòcits és una tècnica ja perfectament establerta, i no hi hauria d'haver grans diferències entre les diferents clíniques de reproducció", va explicar el director d'IVI Las Palmas i Tenerife, centres amb un dels programes de preservació de més qualitat i que permeten, gràcies a l'ús de noves tecnologies com la Intel·ligència Artificial, predir la qualitat i la probabilitat que tenen aquests ovòcits d'aconseguir embaràs.
Assenyalen que en el cas dels homes la congelació d'esperma és una tècnica "senzilla i efectiva" que garanteix la possibilitat de tenir fills biològics en el futur, o preservació de teixit testicular per a nens i adolescents que encara no produeixen espermatozoides madurs.
Però consideren que un dels desafiaments més grans en aquest context és la falta d'informació i assessorament en el moment del diagnòstic perquè en ocasions els pacients no són informats sobre els riscos que impliquen per a la seva fertilitat ni sobre les alternatives disponibles. Per això, entenen que és fonamental que els equips mèdics integrin aquesta discussió al pla de tractament des de l'inici. Segons dades de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), només una fracció dels pacients oncològics va rebre informació sobre la preservació de la fertilitat abans de començar el tractament.
Els pacients informats valoren positivament conèixer les seves opcions ja que segons la doctora Maitane Andión, que dirigeix la Unitat d'Oncologia de l'Adolescent de l'Hospital Nen Jesús de Madrid, "els dona una expectativa de poder dur a terme la planificació familiar que ells desitgen. A més, és una visió optimista perquè estem pensant, no només com és el tractament o l'expectativa de curació, sinó més enllà en el futur."
En el cas de pacients joves, poder accedir a la paternitat o maternitat en un futur és una cosa molt positiva "són bastant receptius quan se'ls informa i la majoria d'ells s'interessen per aquests detalls, repregunten després novament. És un tema que sorgeix de forma recurrent en el curs del seu tractament i, majoritàriament, aquestes obert a optar a elles", afirma la doctora Andión.