El Departament de Salut ha fet públics els resultats de les proves oficials de català per a professionals sanitaris que es van celebrar en el marc de la primera edició del programa “Prescriu-te el català”, una iniciativa del Govern per reforçar les competències lingüístiques dels professionals sanitaris. Dels 1.071 participants en el programa, el 21% no va superar l’examen, mentre que el 79% va obtenir un resultat apte; amb un índex d’aprovats per nivells del 84% pel que fa al certificat B1 (elemental), un 76% del B2 (intermedi) i un 75% del nivell C1 (suficiència pel personal docent i investigador). Les xifres de participants, però, contrasten amb les 2.700 places inicials amb les quals va comptar el programa, que es van veure desbordades per una demanda superior als 3.930 inscrits. El boom que va suposar la posada en marxa d’aquest programa formatiu, però, no s’ha vist correspost a l’hora de la veritat amb la continuïtat dels inscrits durant tot el cicle formatiu fins a arribar als exàmens oficials; com ho demostren les xifres dels professionals que finalment s’han presentat a les proves, que es van celebrar entre el gener i febrer passats a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

La primera edició de “Prescriu-te el català” és una actuació prevista al Pla per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya 2024-26, que es va crear com a resposta a la necessitat detectada d’ampliar el coneixement i l’ús del català en un sector essencial com el sanitari. La polèmica per l’ús del català en el sistema sanitari ha cobrat força en els darrers mesos i ha generat un intens debat social, polític i professional. El passat mes de febrer, el Departament de Salut va anunciar que exigirà el C1 de català als sanitaris que optin a una plaça fixa, tal com recull la normativa. El llavors conseller de Salut, Manel Balcells, així ho va subratllar durant la presentació de la iniciativa “Prescriu-te el català” per oferir cursos a prop de 2.700 sanitaris, amb l’objectiu d’assolir el nivell de català necessari per expressar-se oralment i per escrit en el seu context laboral. L'exigència del requisit del català per part de la Generalitat per accedir a les places fixes ha originat molta controvèrsia, anuncis de demandes i casos mediàtics com el de Javier Gutiérrez, un infermer sevillà que es va fer viral per anunciar que tornava a Andalusia per culpa del català.

La primera edició del programa s’ha dut a terme entre març i novembre i en total es van oferir 191 cursos i hi van participar 42 docents, 6 coordinadors-docents i un equip reforçat amb sis docents durant l’estiu. Els cursos són gratuïts i es fan de manera telemàtica, en grups de 20 persones com a màxim, i durant l’horari laboral. Són 100 hores entre l'autoformació virtual tutoritzada a través d'una plataforma (60 hores) i la formació virtual amb activitats i pràctiques orals i de conversa (40 hores).

Segona edició del programa

La segona edició del programa "Prescriu-te el català" s’ha iniciat aquesta setmana amb un total de 1.640 inscrits (amb menys de la meitat dels 3.930 inscrits en la primera edició), tot i que Salut destaca la continuïtat de l’alumnat respecte a la primera edició, atès que molts dels participants de l’edició anterior han decidit continuar avançant en el seu recorregut formatiu. El programa, impulsat pel Departament de Salut, compta amb la col·laboració dels departaments d’Empresa i Treball, Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL) i la Unió Consorci i Formació. En aquesta edició es continuaran oferint cursos de nivell B1, B2 i C1, i, com a novetat, s'hi incorpora el nivell A2 (inicial). Està previst que les proves oficials corresponents als quatre nivells d’aquesta segona edició que farà el Departament de Salt tinguin lloc entre gener i febrer del 2026.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!