L'OMS ha reconegut la fibromiàlgia com una malaltia de causa desconeguda que es caracteritza per dolor crònic generalitzat que es prolonga més de tres mesos i es localitza en l'aparell locomotor. Segons explica la Societat Espanyola de Reumatologia, compta a més amb punts de dolor excessiu. A més del dolor, la fibromiàlgia presenta altres símptomes com la fatiga intensa, alteració del son, parestèsia en extremitats, depressió, ansietat, rigidesa articular, cefalees i sensació de tumefacció a les mans.
Una nova investigació de l'Institut de Psiquiatria, Psicologia i Neurociència del King's College London, en col·laboració amb la Universitat de Liverpool i l'Institut Karolinska, ha demostrat que molts dels símptomes de la síndrome de fibromiàlgia són causats per anticossos que augmenten l'activitat dels nervis sensibles al dolor a tot el cos. Els resultats mostren que la fibromiàlgia és una malaltia del sistema immunitari, en lloc de l'opinió actual que s'origina al cervell.
L'estudi, publicat en el Journal of Clinical Investigation, demostra que l'augment de la sensibilitat al dolor, la debilitat muscular, la reducció del moviment i la reducció del nombre de petites fibres nervioses a la pell que són típiques de la malaltia, són totes conseqüència dels anticossos del pacient.
Els investigadors van injectar ratolins amb anticossos de persones que viuen amb fibromiàlgia i van observar que els ratolins van desenvolupar ràpidament una sensibilitat més important a la pressió i al fred, a més de mostrar una força d'agafament de moviment reduïda. Al contrari, els ratolins a què se'ls van injectar anticossos de persones sanes no es van veure afectats, que demostra que els anticossos del pacient causen, o almenys són un contribuent important a la malaltia.
En la investigació, els ratolins injectats amb anticossos contra la fibromiàlgia es van recuperar després d'unes quantes setmanes, quan els anticossos s'havien eliminat del seu sistema. Aquesta troballa suggereix fortament que les teràpies que redueixen els nivells d'anticossos en els pacients probablement són tractaments efectius. Aquestes teràpies ja estan disponibles i s'utilitzen per tractar altres trastorns causats per autoanticossos.
El Dr. David Andersson, investigador principal de l'estudi afirma: "Les implicacions d'aquest estudi són profundes. Establir que la fibromiàlgia és un trastorn autoimmune transformarà la forma en què veiem l'afecció i hauria d'aplanar el camí per a tractaments més efectius per als milions de persones afectades. El nostre estudi ha descobert una àrea completament nova d'opcions terapèutiques i hauria de brindar una veritable esperança als pacients amb fibromiàlgia".