La Fiscalia ha demanat que s'arxivi la causa per malversació i homicidi imprudent pel trasllat d'ancians de residències a Barcelona en el primer Estat d'Alarma pel coronavirus, en concloure que es va prestar la major assistència mèdica "possible" en una situació "molt excepcional".

Així ho sol·licita la Fiscalia de Barcelona en un escrit, al qual ha tingut accés Efe, en què demana al titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que arxivi la investigació en considerar que no existeixen "elements suficients" per continuar amb la causa, en la qual, entre d'altres, s'investigava si l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell va ser contractat irregularment per la patronal de les residència per gestionar centres alternatius.

La causa es va obrir per un atestat de la Guàrdia Civil -arran de les escoltes a Vendrell en el cas Volhov-, que advertia sobre la possible existència d'un delicte de malversació i d'homicidi imprudent arran del trasllat de diversos pacients d'una residència de Barcelona a diferents hospitals, els dies 2 i 4 d'abril de 2020, dels quals cinc acabarien morint de coronavirus.

Una situació molt excepcional

La Fiscalia conclou que no s'ha pogut determinar a efectes penals una relació de causalitat directa entre les defuncions i el trasllat dels ancians, que es va dur a terme en una situació que aquells dies "era molt excepcional, a causa del nivell de saturació dels centres mèdics a Barcelona".

Per aquest motiu, la Fiscalia considera que als ancians se'ls va prestar "dins de les possibilitats, la major assistència mèdica possible, atenent a les circumstàncies", ja que a més aquells dies no existia ni protocol ni normativa sobre com s'havia de fer el trasllat de pacients de les residències geriàtriques, ja que no es va publicar fins al 15 d'abril de 2020.

La directora de la residència, que va comparèixer com a testimoni a instàncies de la Fiscalia, va detallar que al centre hi havia ingressats 64 pacients, atesos per 33 persones -entre metges i assistents- les 24 hores del dia els set dies de la setmana, si bé abans del trasllat, en plena onada del coronavirus, només quedaven set persones assistint els residents, de les quals únicament dues eren auxiliars de clínica i la resta, personal no sanitari.

Els arguments de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil sostenia en un informe remès al jutge que en el trasllat es van barrejar pacients sense símptomes de Covid amb ancians que sí que presentaven símptomes, i que fruit d'això van poder produir-se contagis, a conseqüències dels quals van morir alguns en els dies posteriors.

No obstant això, per a la Fiscalia l'atestat es basa en "suposicions", ja que no aprecia "elements objectius que ho acreditin", perquè els pacients no havien estat sotmesos prèviament a cap test per determinar si tenien coronavirus.

"Per tant, és plausible que els mateixos ja el tinguessin abans del trasllat o que s'encomanessin a les clíniques a les quals van ser traslladats, o com indiquen en l'atestat, en el propi trasllat", subratlla la Fiscalia.

En no apreciar delicte d'homicidi imprudent, la Fiscalia creu que tampoc es pot atribuir a la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos assistencials (ACRA) un delicte d'encobriment per la suposada negligència o imprudència en el trasllat.

La Guàrdia Civil també va apuntar a una possible malversació de fons públics per la contractació per part de la Generalitat de la Unió d'Entitats com a organisme encarregat de la derivació de pacients des de la residències a centres assistencials i hospitals per a pacients sense Covid.

El cos policial sostenia que l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, va ser contractat per la patronal de les residències per gestionar els centres que la Generalitat va habilitar per albergar ancians procedents de residències afectades per la Covid-19, encara que va pretendre garantir el seu anonimat perquè no transcendís que hauria cobrat 5.000 euros.

Un contracte justificat

No obstant això, la Fiscalia detalla que el contracte amb la Unió d'Entitats, per valor de 209.352 euros, va ser justificat amb factures de treballs i subratlla que la factura per valor de 5.000 euros no s'ha acreditat que respongui a una contractació falsa perquè el destinatari d'aquest import va treballar en els trasllats de pacients entre abril i maig del 2020.

En el marc d'aquesta investigació, agents de la Guàrdia Civil van acudir al juliol del 2020 a les conselleries de Salut i Assumptes Socials, per ordre del jutge, per recaptar informació sobre els ancians que van ser traslladats de centre, les mesures d'aïllament, la xifra de contagiats i morts per coronavirus als geriàtrics, així com les proves PCR que van practicar. 

 

Foto principal: Una residència de gent gran / ACN