El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i el president d'Activa'tt per la Salut, vinculada a l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau i Santa Creu de Barcelona, José Manuel Soria, han signat aquest dijous un conveni de col·laboració per a llançar una campanya de prevenció de malalties cardiovasculars.

L'objectiu d'aquest acord és captar recursos per a la recerca i impulsar el coneixement i la prevenció de malalties com la trombosi venosa o l'embòlia pulmonar, entre altres, que són la primera causa de mortalitat al món desenvolupat. Tant és així que, segons les últimes dades, només a Europa es produeixen un milió i mig de trombosis i 543.000 morts a l'any, han destacat Sánchez Llibre i Soria en una roda de premsa aquest dijous.

L'acord entre Foment i Activa'tt també inclou la creació d'un servei mòbil de valoració de malalties vasculars que es desplaçarà a les empreses amb la finalitat de diagnosticar i valorar el risc trombòtic dels treballadors i les seves famílies. A la vegada, això permetrà a les empreses finançar la lluita contra les malalties vasculars.

Importància de la col·laboració publicoprivada

Sánchez Llibre ha subratllat la importància de la col·laboració publicoprivada en aquest conveni assegurant que serà una de les palanques per a transformar Catalunya i ha afegit que les sinergies que es creen en "una societat civil molt profunda" com la catalana i ha destacat que aquesta aliança té una gran potencialitat.

Alhora, ha recordat que durant la pandèmia s'ha demostrat que la col·laboració publicoprivada ha estat fonamental i que en els moments crítics de la pandèmia l'empresa privada ha posat el seu granet de sorra per tal de seguir treballant amb la màxima eficiència possible contra la Covid-19.

 

En aquest sentit, Sánchez Llibre ha posat a la disposició d'Activa'tt la xarxa de contactes empresarials de Foment amb la qual compte per a impulsar la col·laboració publicoprivada en la recerca sobre aquestes malalties. Sáncgez Llibre també ha explicat que Foment aportarà el 'know-how' i una xarxa empresarial amb la finalitat de fer "una gran aportació social".

Sánchez Llibre també ha recordat el compromís de Foment amb l'Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible de la patronal i amb la finalitat de "garantir una vida sana i promoure el benestar en totes les edats". És per això que ha encoratjat a les empreses a "implementar programes d'hàbits saludables, promoure i desenvolupar el coneixement de les malalties vasculars i a realitzar accions per a la detecció precoç d'aquestes malalties en l'àmbit laboral".

Augmentar la prevenció

Per la seva part, el doctor Soria ha subratllat la importància de la prevenció d'una mena de malaltia de la qual "es poden tractar els símptomes però no curar" i ha remarcat el valor de l'espai mòbil que permetrà realitzar exploracions no invasives i ràpides en el temps. El directiu ha assegurat que "la prevenció i la recerca" són el compromís de l'entitat i que la signatura del conveni significa compartir aquest compromís amb Foment.

Soria també ha volgut posar en valor que els països amb la recerca més desenvolupada són aquells que tenen una major interacció entre l'empresa privada i els Instituts de recerca per acabar assegurant que la inversió més eficient que pot fer una societat és, en efecte, la recerca, ja que per cada euro invertit el benefici és tres o quatre cops superior.

 

Sobre això, el president d'Activa'tt ha afegit que l'aliança amb Foment ha de permetre "avançar i passar de la medicina reactiva a la predictiva", ja que  "cada minut mor a Europa una persona per trombosi" i la recerca "és la millor prevenció a aquesta xacra", ha sentenciat Soria.

En l'acte, que s'ha celebrat al Centre modernista de Sant Pau, també hi han intervingut la gerent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Dra. Gemma Craywinckel, juntament amb el director de l'Institut de Recerca de la Santa Creu i Sant Pau, el Dr. Jordi Surrallés.

Un cop ha acabat l'acte de presentació del conveni entre Foment del Treball i Activa'tt, el doctor Josep Maria Romero, metge adjunt d'Angiologia, cirurgia vascular i endovascular, ha fet una demostració de com s'ha d'utilitzar el servei mòbil de valoració de malalties vasculars: