Un grup de científics francesos intenta comprovar si la nicotina podria tenir efectes preventius en el coronavirus després de constatar en un estudi previ en un hospital parisenc que la majoria dels afectats per la malaltia eren no fumadors.
El nou estudi, en el qual s'ha interessat el Ministeri de Sanitat, es durà a terme a l'hospital de la Pitié Salpétrière de la mà del seu equip de medicina interna i del neuorobiólogo Jean-Pierre Changeux, membre de l'Acadèmia francesa de les Ciències, segons publica aquest dimecres aquesta institució.
La seva indagació parteix d'una investigació prèvia en aquest mateix hospital, que, després de detectar en altres anàlisis recents que hi hauria una baixa proporció de fumadors entre els encomanats, com entre presoners o pacients de centres psiquiàtrics -amb més percentatge de fumadors que la mitjana-, va analitzar 480 pacients amb coronavirus.
"Trobem que només hi ha un 5 % de fumadors, la qual cosa és molt baix. En resum, tenim un 80 % menys de fumadors en els pacients amb COVID que en la població general del mateix sexe i edat", ha indicat avui a l'emissora France Inter l'internista Zahir Amoura, un dels responsables de l'estudi.
Changeux, especialista en receptors nicotínics, planteja la possibilitat que la nicotina podria frenar l'avanç del virus en evitar que penetri a les cèl·lules, el que podia explicar el baix nombre de fumadors entre els pacients del coronavirus.
"Presumim que el receptor d'acetilcolina nicotínic exerceix un paper clau en la fisiopatologia de la infecció per COVID-19 i podria representar un objectiu per a la prevenció i el control de la infecció", destaca l'article publicat per l'Acadèmia de les Ciències.
Una altra hipòtesi, menys privilegiada, és que la nicotina reduiria a més l'excessiva resposta immunitària que es manifesta en els casos més greus de la COVID-19.
Fins ara, tant la hipòtesi de Changeux com les conclusions d'Amoura es basen en meres observacions, a les quals se suma la inquietud pels possibles resultats d'aquesta substància, altament addictiva.
Per verificar-les, el seu assaig clínic distribuirà pròximament pedaços de nicotina amb dosis diferents de personal sanitari de manera preventiva, de pacients hospitalitzats per veure si els símptomes disminueixen, i de pacients en cures intensives per veure si la inflamació es redueix.