El primer país que ha decidit canviar la segona dosi d'AstraZeneca per una de Pfizer o Moderna és França. A les 10h, l'Haute Autorité de Santé (HAS) farà oficial aquesta decisió amb el suport del govern d'Emmanuel Macron. Aquest canvi, però, tan sols s'aplicarà als menors de 55 anys i afecta a 600.000 francesos.
El ministre de Salut, Olivier Veran va declarar ahir que era la resposta "més lògica" seguint els criteris d'edat recomanats per inocular amb AstraZeneca: “És coherent. Si heu rebut una primera injecció i teniu menys de 55 anys, en rebreu una altra d'ARN missatger". I va tranquil·litzar els francesos interessats assegurant que tindran "la seva dosi a temps".
Aquesta decisió s'ha pres perquè el temps juga en contra. El període recomanat entre les dues dosis d'AstraZeneca va de nou a dotze setmanes. Precisament, aquest dissabte es compliran les nou setmanes per a bona part dels vacunats en primera ronda, que majoritàriament són professionals de la salut.
Quin risc hi ha?
Aquest gir en l'estratègia s'anomena "primer impuls" i avala l'ús de dos productes diferents: “És evident que no podem donar-los una segona dosi d'AstraZeneca, ja que està suspesa per als menors de 55 anys. També crec que l'HAS emetrà aquesta recomanació i probablement funcionarà prou bé, sobretot perquè sabem que no hi ha una toxicitat especial per a les vacunes d'ARNm”, indica l'immunòleg Stéphane Paul, membre del Comitè de vacunes de la Covid-19. A més, també asseguren que no es perd l'eficàcia de la primera dosi i no hi ha estudis que indiquin que això pot suposar un perill per a la salut dels vacunats: "A priori, no hi ha risc, perquè comencem per vacunes ja existents i sobre les quals ja hi ha hagut molta investigació", subratlla Paul.
De totes maneres, els estudis sobre aquesta barreja encara estan pendents de ser avaluats i els primers que s'han engegat provenen del Regne Unit. França considera que no topa amb l'EMA, ja que aquesta agència europea marca pautes de recomanacions i, fins i tot en aquest cas, no ha definit un criteri específic. Aquesta estratègia la podrien seguir altres països. A tall d'exemple, Catalunya, on hi ha 200.000 persones en la mateixa situació.
La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha marcat tres possibles camins: "Seguir amb la mateixa, buscar un altre tipus de vacuna —i ja s'estan fent estudis— o allargar el període en què posem la segona per acabar d'analitzar-ho", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. I ha enviat un missatge: "Que estiguin tranquils els qui tenen pendent la segona dosi d'AstraZeneca perquè ja estan molt més protegits que sense la primera. Ara, nosaltres ho estem estudiant i espero la setmana que ve poder dir què farem amb la segona".