El govern francès ha retirat aquest dimecres l'obligació de dur mascareta al carrer, que a partir d'ara només serà una opció voluntària. L'executiu francès ha pres aquesta decisió tot i que té pitjors dades que Espanya. A França s'han registrat de mitjana setmanal 322.256 casos de coronavirus, davant dels 40.133 de l'estat espanyol. A més de la mascareta, el govern també ha retirat l'obligació del teletreball, que a partir d'ara només serà una recomanació, i permetrà restar dret en estadis i esdeveniments culturals. D'aquí a dues setmanes, el 16 de febrer, les discoteques, que estan tancades des del 10 de desembre, podran reobrir i es tornaran a autoritzar els concerts dempeus. Als bars tornarà a ser possible consumir al taulell, i també es podrà consumir menjar en estadis, cinemes i als transports públics. Segons el govern francès, a ulls de les autoritats, l'amenaça que representa la variant òmicron és ara limitada perquè és menys perillosa que la delta, tot i que resulta molt més contagiosa.

El precedent de Dinamarca

 

Dinamarca es va convertir dimarts en el primer país de la Unió Europea en aixecar totes les restriccions de la covid tot i el nombre rècord de casos. El país confia en la seva alta taxa de vacunació per fer front a la variant de la covid òmicron. El primer intent d'aixecar totes les restriccions va ser entre setembre i novembre, però va fracassar, i ara definitivament s'ha proposat aixecar totes les mesures vigents: mascareta, passaports covid i limitació horària de bars i restaurants, segons informa l'agència de notícies AFP. L'oci nocturn també va reobrir dimarts i també van caure les limitacions de reunió en interiors. Només queden algunes restriccions vigents i són fonamentalment pels viatgers no vacunats que venen de països que no pertanyen a l'espai Schengen.

Més del 60% dels danesos han rebut una tercera dosi de la vacuna un mes abans del previst per les autoritats sanitàries. Juntament amb els que han passat la covid de manera recent, les autoritats sanitàries del país calculen que el 80% de la població està protegida contra formes greus de la malaltia. "Tenim una cobertura extremadament alta d'adults vacunats amb tres dosis", ha destacat l'epidemiòloga Lone Simonsen, de la Universitat de Roskilde. "Òmicron no és una malaltia greu per als vacunats, creiem que és raonable aixecar les restriccions", ha remarcat. Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat espanyol va informar dimarts d'un nou rècord: el país va arribar a superar els 10 milions de contagis des de l'inici de la pandèmia (10.039.126). Justament va ser el 31 de gener de 2020 quan es va informar del primer cas a l'Estat. Tot i aquesta voluminosa xifra, les dades refermen que la sisena onada va a la baixa: en les darreres 24 hores, s'han notificat 77.873 noves infeccions, una xifra que equival als nivells de les setmanes de Nadal.