França viu un "calvari" per una plaga de xinxes de llit, tal com ha considerat aquest dimarts la primera ministra francesa, Élisabeth Borne. Quan falten uns deu mesos per a la celebració dels Jocs Olímpics 2024 a París, la plaga s'ha estès de la capital a diverses ciutats del país i resulta insuportable per als afectats. Borne ha respost a la crida de l'ajuntament parisenc per fer del problema una "qüestió d'estat" i ha anunciat la creació d'un observatori dedicat al fenomen. "Ampliarem la nostra acció amb una reunió els pròxims dies, en la qual participaran els ministeris implicats", ha afirmat a l'Assemblea francesa.

El govern de París va demanar per carta "un pla d'acció" contra la plaga, que ha afectat habitatges, sales de cinema i transport públic. Ara, la primera ministra francesa ha respost que "les xinxes de llit són una angoixa per als ciutadans, tenallats per la idea de fer-hi front". "Són un autèntic calvari per als qui hi breguen. La infecció d'un habitatge pot ser un infern per als qui hi viuen", ha afegit, a banda d'aclarir que el 2022 ja s'havia creat un pla interministerial sobre aquests petits paràsits.

La plaga de xinxes i la "psicosi" a París

Les xinxes s'allotgen en matalassos, coixins, llençols... i s'alimenten mitjançant les picades, sobretot durant la nit. L'últim càlcul oficial a França es va fer al juny i va revelar que una de cada deu llars franceses estaven afectades per la plaga (un 11%). El principal focus és París, una de les ciutats més densament poblades d'Europa i que l'any vinent acollirà els Jocs Olímpics.

És en aquest context que l'ajuntament parisenc s'ha vist desbordat i ha demanat ajuda a l'Estat, davant l'autèntica "psicosi" entre els habitants de la capital francesa —tal com reflecteix la portada del divendres 29 de setembre passat de Le Parisien. "Les xinxes de llit són un problema de salut pública i han de ser declarades com a tal. Cal que l'Estat reuneixi de manera urgent els actors implicats per posar en marxa un pla d'acció a l'altura d'aquest flagell", va dir el vicealcalde de la ciutat, Emmanuel Grégoire, encarregat d'enviar l'esmentada carta a Borne.

La portada de Le Parisien del divendres 29 de setembre passat, que reflecteix l'autèntica "psicosi" per la plaga de xinxes entre els habitants de la capital francesa

Aquest dilluns ha sigut el torn de la primera ministra, però divendres passat va ser el ministre de Transports, Clément Beaune, qui va anunciar que es reuniria aquesta setmana amb els operadors de trens i metros parisencs —ja que a la línia 8 s'hi ha constatat la presència de xinxes—. "Hem d'actuar a favor d'un millor servei per als usuaris, per protegir i tranquil·litzar", va dir a Twitter. Però a Twitter també hi corrien altres missatges, com un vídeo on es veu clarament una xinxa en un seient del transport públic, que s'ha tornat absolutament viral.

El Ministeri de Sanitat francès ha actualitzat una guia sobre com actuar en cas d'infecció de xinxes: "La neteja no evita per ella mateixa una primera infecció, però sí que és cert que una bona higiene i una detecció ràpida eviten les grans infeccions". També és habitual ara trucar a una empresa de desinfecció (que pot arribar a cobrar 250 euros per un pis petit). De fet, París és un gran mercat per a les empreses de desinfecció, per la propensió de la ciutat a diversos tipus de plagues, com els rosegadors. Les xinxes van ser erradicades a mitjan segle XX, tot i que a finals dels 90 van tornar al país. Ara, Sanitat encara desconeix els motius exactes d'aquest retorn, però una de les principals hipòtesis és l'augment de viatges i la resistència als insecticides.

 

Imatge principal: les xinxes s'han estès al transport públic de París / Captura de pantalla