Un nou estudi de la Universitat de Califòrnia ha demostrat que 1 de cada 3 joves fumadors d'entre 18 i 25 anys són susceptibles de contreure una forma greu de COVID-19 que requereix hospitalització. Així queda reflectit en aquesta investigació publicada en el Journal of Adolescent Health que reflecteix que tant els cigarrets com els cigarrets electrònics contribueixen en gran manera a augmentar el risc.
Aquesta sembla ser una de les raons que sembla donar explicació al fet que en les últimes setmanes s'estan presentat cada vegada més casos de complicacions de la COVID-19 en els adults joves, experimentant complicacions greus. Si bé al començament de la pandèmia, les més afectades semblaven les persones grans, ara les tornades semblen estar canviant.
"L'augment dels nivells d'obesitat, tabaquisme i un estil de vida sedentari està posant en risc a la nostra joventut des d'una edat molt més primerenca del que hem vist en el passat", asseguren des de la Universitat de Yale. Els investigadors van avaluar les dades de més de 8.000 joves d'entre 18 i 25 anys, analitzant quantes persones tenien un factor de risc que els fes més vulnerables davant de la COVID-19. L'equip va descobrir que el 32 per cent de la població estava en risc de desenvolupar una complicació de la malaltia, la meitat d'ells a causa de l'hàbit de fumar.
Els experts es van sorprendre de l'important paper que exercia el fet de fumar en el risc del grup de desenvolupar una complicació, més fins i tot que altres factors com l'obesitat o l'asma. El tabac interromp la barrera epitelial de les vies respiratòries, i aquesta interrupció i pèrdua de protecció fa que sigui més fàcil contreure infeccions, segons afirmen asseguren els científics. Quan s'exposen a un virus com aquest, els fumadors amb la capacitat pulmonar lesionada es troben en més desavantatge, en comparació amb aquells que no fumen i tenen pulmons sans.
Al començament de la pandèmia, l'atenció es va centrar principalment en com la COVID-19 va afectar els adults grans, especialment als majors de 65 anys. Ara, la tendència ha canviat a mesura que més i més joves de 20 anys estan emmalaltint i desenvolupant complicacions, per la qual cosa els estudis referent a això s'estan multiplicant. El fet a més que entre els joves s'hagin relaxat les mesures de protecció, a diferència del que ha passat entre les persones grans que han seguit mantingut les precaucions, ha contribuït a elevar els casos de contagis.
Els científics que han participat en l'estudi creuen que els joves han de tenir en compte que fumar és un gran factor de risc a l'hora de contreure la malaltia de la COVID-19 i l'han de tenir molt present, sobretot en edats compreses entre els 18 a 25 anys. Per aquesta raó, han de tenir molt clar que han de respectar les mesures de distanciament i l'ús de les màscares.