El 2012, la Fundació Jiménez Díaz (FJD) va posar en marxa 'Codi 100', una iniciativa pionera dissenyada per brindar atenció immediata i personalitzada a pacients en risc de suïcidi. Al llarg d'aquests 13 anys, el programa ha demostrat "la seva eficàcia en la prevenció de conductes suïcides i en el tractament precoç de possibles malalties subjacents", consolidant-se com un referent en l'àmbit de la salut mental a Espanya.

'Codi 100' garanteix una continuïtat assistencial que comença en el servei d'Urgencias després de la detecció d'un intent de suïcidi o ideació autolítica. En els primers set dies, el pacient és valorat pel Servei de Psiquiatria i s'estableix un pla de seguiment que s'estén durant un any. Aquest enfocament intensiu i personalitzat ha estat clau per reduir significativament el risc de repetició de conductes suïcides.

En el 13è aniversari de la implementació d'aquesta iniciativa, i amb l'objectiu de recordar als metges d'Atenció Primària, que es troben en primera línia de l'atenció mèdica, en què consisteix i com funciona aquest programa perquè sàpiguen com han d'actuar si es troben amb un cas de risc, l'hospital madrileny ha celebrat un webinar en el qual es va destacar com 'Codi 100' assegura la continuïtat assistencial des del servei d'Urgencias fins a la valoració inicial pel Servei de Psiquiatria durant els primers set dies, així com en el disseny d'un pla de citacions de seguiment durant tot un any.

Estudis recents han demostrat que el contacte primerenc amb el pacient, especialment dins de les primeres 72 hores, i un seguiment continu durant el primer mes, redueixen significativament el risc de repetició de conductes suïcides als sis mesos. Aquest seguiment permet crear un vincle terapèutic essencial, on el pacient percep la consulta com un lloc segur i al professional com un aliat en moments de crisi.

ADAPTACIÓ

En aquest sentit, la doctora Ana María de Granda Beltrán, especialista del Servei de Psiquiatria de la FJD, va destacar la importància d'una atenció "freqüent i personalitzada", adaptada a les necessitats de cada pacient, i que resulta "fonamental per prevenir noves conductes suïcides i tractar precoçment possibles malalties subjacents".

En un país on, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el 2022 es van registrar 4.227 suïcidis, programes com a 'Codi 100' resulten essencials per abordar aquesta problemàtica de salut pública. Gràcies a aquesta iniciativa, la Fundació Jiménez Díaz, amb el seu enfocament innovador i compromís sostingut, s'ha posicionat com un referent en la lluita contra el suïcidi, i ha demostrat durant més d'una dècada de resultats positius, com la prevenció i l'acompanyament personalitzat poden resultar fonamentals per transformar l'atenció en salut mental a Espanya.