La Generalitat només ha cobrat un 2% de les multes que s'han posat per incomplir les normes derivades de la pandèmia des del passat mes d'agost, segons ha avançat El Matí de Catalunya Ràdio. Això representa només 2.360 sancions de les 154.000 que s'han posat des de l'estiu passat.
D'aquestes 154.000 multes se n'han començat a tramitar una quarta part i fan referència a sancions relacionades amb no respectar els confinaments territorials, saltar-se el toc de queda, no dur la mascareta al carrer o bé incomplir els aforaments dels locals.
L'administració treballa a contrarellotge per tramitar aquestes multes el més aviat possible ja que hi ha el risc de que prescriguin, perquè el termini per dictar i notificar aquestes sancions és de 9 mesos.
La gestió de les multes, actualment, la té el Departament de Salut i aquest, tal i com explica l'emissora, no està prou preparat. Com a conseqüència, la Generalitat va decidir contractar més funcionaris per dedicar-se a la gestió d'aquestes multes.
Aixecament del toc de queda i sancions
El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, va explicar aquest dimecres que s'està treballant amb un dispositiu amb les policies locals de cara l'aixecament del toc de queda. En una entrevista, Sàmper va dir que "ha d'haver-hi un dispositiu per no fer un mal ús de la llibertat nocturna".
En aquest sentit, va assegurar que els consten "moltes cites" per trobar-se en places de pobles o en platges aprofitant que la matinada de dissabte a diumenge hi haurà llibertat per moure's a partir de les dotze de la nit. "La gent podrà estar allà on vulgui però haurà de complir les mesures implícites per la Covid", ha advertit. Per això, ha afegit, se sancionarà persones que estiguin a menys d'1,5 metres o persones que no portin mascareta.
Tot i això, va admetre que en realitat el que es pretén amb les sancions és que tinguin un efecte dissuasiu. La competència a partir de dissabte, va indicar, és de les policies locals però hi ha una coordinació amb els Mossos d'Esquadra per actuar "allà on no arribin" les policies locals.
Sàmper va demanar que la sortida de la ciutadania sigui "ordenada" i en aquest context va apuntar que avui divendres hi ha una reunió amb el sector de l'oci nocturn, un sector que "en breu" hauria de tenir una resposta per a la seva reobertura.