La Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat (SUD) finançarà amb 7.149.550 euros un total de 32 projectes d'investigació de diversos àmbits científics que estudiaran els efectes de la pandèmia de la Covid-19.

Els ajuts formen part de la convocatòria "Replegar-se per créixer: l'impacte de les pandèmies en un món sense fronteres visibles" del programa "Pandèmia 2020" que la Generalitat va engegar la tardor passada per analitzar l'impacte de la Covid-19 i el concepte pandèmia en general a la societat catalana i buscar línies d'actuació.

La convocatòria "Pandèmia 2020" ha registrat un total de 185 sol·licituds que han involucrat 3.162 investigadors, dels quals 2.787 són doctors, ha informat la SUD.

Les sol·licituds també han implicat 652 grups d'investigació consolidats d'universitats i centres d'investigació catalans, que representen el 37 % del total de 1.741 d'existents.

5 tipus de projectes:

Els 32 projectes seleccionats hauran de desenvolupar-se en un termini màxim de 18 mesos i es distribueixen en 5 grans àmbits científics, que són: Salut i benestar (15 projectes, el 47 %); economia reactiva i del coneixement (6 projectes, 19 %); societats inclusives, innovadores i reflexives (5 projectes, 16 %); sostenibilitat i urbanisme (4 projectes, 13 %) i transformació digital i industrial (2 projectes, 6 %).

El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha destacat que la convocatòria ofereix ajuts a projectes que van més enllà dels aspectes sanitaris i de gestió pública de les pandèmies, ja que també "afavorim la investigació pública en el camp social, educatiu, històric o cultural, aproximacions necessàries al fenomen de les pandèmies."

Ramon Tremosa Conseller Empresa -Sergi Alcazar

El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa / Sergi Alcàzar

Així, s'estudiaran mecanismes d'anticipació i de resposta ràpida del sistema de salut, la preparació de la societats per donar resposta a la pandèmia, els efectes secundaris de la crisi sanitària, el desenvolupament i aplicacions de les tecnologies, i projectes, preparació i proveïment del sistema.

Altres dels temes proposats versen sobre energia i recursos; projectes, model econòmic, economia circular, mobilitat sostenible i ciutats intel·ligents, i mercat laboral.

La resta d'investigacions finançades tracten sobre benestar i salut mental, aspectes de governança, prevenció, detecció i seguiment de pandèmies en aigües fecals, preparació tecnològica del sistema de salut, agricultura i producció de proximitat, digitalització de la societat, producció local i global a tots els sectors, entre altres temàtiques.

 

Foto principal: Un científic fent proves en el seu laboratori / EFE