El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha obert un expedient sancionador a la residència Fiella de Tremp (Pallars Jussà), després de detectar una "situació sanitària descontrolada" relacionada amb el brot de Covid-19 que ja ha causat la mort de 42 residents.
Segons ha explicat en roda de premsa telemàtica la gerent de les regions sanitàries de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, durant la intervenció del centre s'han detectat "mancances importants", com una falta de registres de medicaments dels interns, així com de la supervisió dels protocols d'higiene. Farreny ha assegurat que, un cop finalitzada la intervenció a càrrec de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i quan s'hagi superat la crisi pel brot de coronavirus, es valorarà des del Govern una possible supervisió del funcionament de la residència a llarg termini.
Gairebé el 95% dels residents són positius en Covid-19
Segons les dades del departament de Salut, hi ha 134 residents positius. Tenint en compte que a la residència hi viuen 142 avis, els contagis suposen ja el 94,4%. Una quarantena dels residents infectats presenten símptomes, però al voltant d'una cinquantena són asimptomàtics. A hores d'ara hi ha quatre persones en estat crític ingressades a l'Hospital Comarcal del Pallars, però el director assistencial ha dit que avui dia "es pot dir que la situació clínica està estabilitzada", malgrat que "encara ens queden setmanes intenses de treball".
Per la seva banda, la Fiscalia de Lleida ha obert una investigació per tal de saber si a la residència de Tremp s'estaven seguint tots els protocols necessaris per aturar la transmissió de la Covid. De moment, el ministeri fiscal no ha denunciat els fets i està a expenses de rebre tots els informes sol·licitats a Salut per avaluar-los.
El brot es va detectar en un cribratge a finals de novembre
Farreny ha narrat la cronologia de la intervenció del centre, que es va iniciar el passat 20 de novembre amb un cribratge a residents i treballadors, després del positiu del dia anterior en un dels empleats. En aquest primer cribratge van donar positiu 51 residents i sis treballadors, de manera que ja es van iniciar un seguit de visites de Salut Pública per tal de supervisar els protocols que s'estaven seguint en la residència.
A partir del dia 23 de novembre, Farreny assegura que "no es van observar millores en les directrius donades" i que, per tant, hi seguia havent deficiències en la sectorització dels positius, en el seu trasllat i aïllament, així com la senyalització de zones netes o brutes o el maneig dels EPIs. Paral·lelament, el dia 25 es va procedir a un segon cribratge i es van obtenir uns resultats de 120 residents positius i 30 treballadors.
La residència de Tremp, intervinguda pel brot de Covid-19
Després de l'aïllament de tot l'equip de direcció per ser positius, el dia 28 GSS es va fer càrrec de la direcció del centre. La gerent de les regions sanitàries de Lleida ha assegurat que la intervenció es va dur a terme per tal de controlar la "situació d'emergència sanitària" i, per això, es van posar a treballar de forma conjunta amb l'Hospital Comarcal del Pallars. Davant les preguntes de si es podria haver intervingut abans, la gerent Divina Farreny ha insistit que "ara és el moment de controlar i seguir treballant en aquesta direcció" i que, "un cop passi tot, ja es valorarà si es podria haver actuat abans o de diferent manera".
Els primers dies d'intervenció es va decidir traslladar sis negatius a altres residències de la demarcació lliures de Covid i conegudes com a 'centres búfer', com és el cas de les de la Pobla de Segur i Puigcerdà, i Lleida ciutat i Guissona. També es va elaborar un protocol en el qual es permetia als familiars accedir al centre per acomiadar-se dels seus familiars i, des del passat dia 28 de novembre, s'han realitzat 140 trucades de vídeo a familiars i "se'ls ha informat en tot moment i de forma diària" de l'estat de salut dels residents.