Tal com ja va anunciar a principis de setmana la comissió de Salut Pública, avui el Departament de Salut ha confirmat que Catalunya també adaptarà l'estratègia contra el coronavirus a la nova realitat de la pandèmia. D'aquesta manera, la protecció, com ja fa setmanes que reclamaven els experts, se centrarà especialment en les persones vulnerables: majors de 60 anys que són els que més risc tenen d'emmalaltir de manera greu per la covid, els immunodeprimits i les persones que treballen en entorns vulnerables. En canvi, per a la població general, l'estratègia canviarà radicalment: les persones que siguin positives en coronavirus i no tinguin símptomes no s'hauran d'aïllar, un gir de 180 graus en la gestió de la malaltia.
La covid, estabilitzada
La secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas i el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz, han insistit en roda de premsa que el nou context epidemiològic permet que es puguin fer aquests canvis. Concretament, ha parlat de la gran taxa de persones vacunades arreu de Catalunya i amb una cobertura important de la tercera dosi que se seguirà ampliant en les setmanes vinents i també gràcies a l'explosió de contagis que es va viure durant la sisena onada al país que va deixar fins a 1.300.000 contagis; una xifra sense precedent i més que durant tota la resta de la pandèmia junta. A més, Cabezas ha volgut insistir en que aquestes mesures es prenen un moment on la covid està controlada amb una Rt que balla sobre el 0,9 i una incidència setmanal de 250 casos per 100.000 habitants de mitjana.
"En aquest entorn amb una variant, l'òmicron, que provoca una malaltia menys greu i una gran part de la població vacunada, és crucial adaptar el sistema de vigilància perquè el sistema sanitari pugui recuperar l'activitat en el control de malalties cròniques i la detecció de malalties greus", ha apuntat Cabezas, que ha aclarit també que s'ha treballat en l'estratègia durant les últimes setmanes, però s'ha adaptat l'esborrany a partir dels anuncis de la comissió de Salut Pública. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha anat insistint en aquesta idea reiteradament durant les últimes setmanes.
Limitar l'aïllament de la població general
Jacobo Mendioroz ha volgut reiterar que s'han pres aquestes mesures perquè el context epidemiològic ho permet, després d'una sisena onada sense impacte directe en els hospitals però si en l'atenció primària. Tal com ha detallat, aquest canvi d'estratègia va dirigit a una sèrie d'elements, entre els quals el que té un efecte més directe sobre la població és el fet de "limitar les indicacions d'aïllament a la població general". Això suposa que les persones no vulnerables positives i sense símptomes no caldrà que facin quarantena i només s'hauran de quedar a casa aquells que tinguin símptomes. En canvi, és molt important, ha dit, seguir protegint les persones vulnerables "ja que són les que sempre han tingut un risc més gran" davant la covid.
Amb aquesta nova estratègia presentada avui, les persones positives hauran de seguir les següents recomanacions: Romandre al domicili fins que desapareguin els símptomes, extremar les mesures de protecció individual, reduir tot el possible les interaccions socials, emprar mascaretes i evitar especialment el contacte amb persones vulnerables i participar d'esdeveniment multitudinaris. En definitiva, la idea és tornar a la normalitat de l'aïllament i la realització de la baixa, ja que les persones amb covid podran anar a treballar si no tenen símptomes, és a dir, si no estan malaltes. Amb tot, Medioroz ha recordat que el fet de no haver-se de confinar no vol dir "no haver de prendre mesures de protecció".
Situació a les residències
Tot i que a les escoles no hi haurà un procediment específic per la detecció de casos, en els àmbits vulnerables, com ara els hospitals i les residències per persones grans es continuaran fent proves diagnòstiques, tot i que amb petites modificacions. Tal com ha demostrat la sisena onada, sovint les persones vacunades simptomàtiques donen negatiu en el dia 0 i per això es recomanarà fer un altre test al dia 3. A més, en el cas dels positius a les residències s'intentarà limitar al màxim el seu aïllament i se'ls anirà fent proves diàries fins que donin negatiu, amb un temps màxim de quarantena de 10 dies, "per intentar ser curosos amb la seva salut mental". Per altra banda, els professionals d'àmbits vulnerables que siguin contacte estrets no s'hauran d'aïllar, però s'hauran de fer una prova PCR.
A més, Carmen Cabezas ha avançat que el departament seguirà la línia del ministeri de Sanitat i actualitzarà les dades de la covid dos cops per setmana, els dimarts i els divendres, per tal d'adaptar-se a la situació epidemiològica de la mateixa manera que ho estan fent a la resta de l'Estat. Amb tot, això provocarà que les dades deixin de ser comparables amb les que s'han publicat fins ara.