L'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i Interior que es va filtrar aquest dimarts dona l'esquena als gimnasos, tal com denuncia el col·lectiu. El pla, que encara no està aprovat però que ja s'ha filtrat, parla de la reobertura de tots els sectors a partir de dilluns vinent, però n'exclou un; el de les sales de fitness

La desescalada preveu en una primera fase obrir la restauració al 30% fins a les 17 hores, tant a les terrasses com a l'interior, i la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament del 50%. Segons el document, el mateix percentatge s'aplicaria per obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un aforament màxim de 600 persones. La resta de restriccions segueixen vigents en aquest primer interval. En una segona etapa d'un total de quatre, el confinament de cap de setmana seria comarcal i els gimnasos podrien reobrir al 50%. Per tant, si es compleix aquesta previsió, els gimnasos no podrien tornar a obrir fins al proper dilluns 7 de desembre.

A finals de la setmana passada, quan es van complir els 15 dies que, inicialment, havien de romandre tancats els gimnasos, es va decidir prorrogar el tancament mínim fins al 23 de novembre. En aquell moment el malestar entre els propietaris i els usuaris dels centres esportius ja era gran. Ara, amb el nou pla de desescalada, el malestar segueix creixent. 

"Indignació"

Aquest enuig del sector no només ve provocat per l'obligació de tancament, també és per la manera com s'estan rebent les notícies. Joan Camardons és el gerent del Centre Esportiu Esquitx de la Seu d'Urgell i, en declaracions a El Nacional.cat ha assegurat que està "molt indignat". 

Centre esportiu Esquitx la Seu d'Urgell 2

La piscina climatitzada del Centre Esportiu Esquitx

"No hem rebut ni un sol comunicat oficial, ni un correu electrònic, ni tan sols un missatge de text indicant-nos que hem de tancar". Aquesta empipamenta la comparteixen molts propietaris de gimnasos catalans, que asseguren que si han cessat l'activitat dels seus centres ha sigut perquè ells mateixos s'han preocupat de mirar les notícies, seguir rodes de premsa i consultar el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). "Això és molt bèstia", ha subratllat Camardons. 

Pèrdues de facturació

La pandèmia està deixant pèrdues econòmiques molt grans en tots els sectors i els gimnasos no són una excepció. Joan Camardons ha explicat que des del mes de març el seu centre ha disminuït la facturació en un 30%. "El problema no és tancar un mes i que decideixis no cobrar la quota mensual als socis, el problema és la tendència que arrosseguem i les baixes definitives".

Centre esportiu Esquitx la Seu d'Urgell 3

Interior de la sala de màquines del Centre Esportiu Esquitx

Aquest gerent de la Seu d'Urgell explica que s'està estenent un sentiment de por envers els gimnasos quan en tot moment s'ha pogut comprovar que la taxa d'infectats és mínima. A més a més, Camardons recorda com tots els centres han fet una inversió en material de protecció per quan van reobrir a principis d'estiu i que ara tot queda inutilitzat. 

"L'estat anímic és molt baix

August Tarragó és el president de l'Associació d'Empreses de Clubs Catalans de Fitness (ADECAF) i ha admés a ElNacional.cat que "l'estat anímic del sector és molt baix". Tarragó ha volgut deixar clar que el teixit empresarial d'aquest sector està format per micro, petites i mitjanes empreses que fa molt temps que no tenen els ingressos que han de tenir. "El nostre sector està molt preocupat, i amb raó", ha apuntat.

Tarragó ha parlat de "fatiga pandèmica" i ha assegurat que això és el que pateixen els propietaris i gerents dels gimnasos catalans des del passat mes de març, quan va esclatar la pandèmia.

El president de l'ADECAF no entén els arguments que dona el Govern, que justifica el tancament dels gimnasos per reduir la mobilitat: "Si l'argument és la mobilitat, no té cap sentit que es diferenciï entre sectors", ha dit fent referència a tots els sectors que podran reobrir a partir de dilluns vinent. 

És més, Tarragó ha afegit que la mobilitat no pot servir com a excusa, ja que els usuaris no es mouen del seu domicili per anar al gimnàs.

Els contagis als gimnasos

Les dades no menteixen i Tarragó ha destacat que els contagis ocasionats en gimnasos són mínims: "El ministeri deia el 6 d'octubre que del total de contagis els que s'havien generat en una instal·lació esportiva eren un 0,28, el 22 d'octubre 0,41 i a principis d'aquest mes de novembre va tornar a baixar a 0,34". A més a més, Tarragó ha matisat que els usuaris dels gimnasos són responsables: "L'actitud de la gent que fa esport és la de gent que cuida la seva salut i, per tant, és responsable, respecta les mesures i desinfecta tot el material que ha fet servir".

Finalment, el president de l'ADECAF ha volgut deixar constància de les xifres escandaloses que està generant aquest tancament: "Abans d'aquest últim tancament prevèiem que les pèrdues serien d'uns 320 milions d'euros, ara calculem que quan acabi serà d'uns 400 milions, la meitat del que facturen els gimnasos en un any normal".

Amb tot, caldrà esperar i veure si hi ha canvis al pla de desescalada, ja que la versió que es coneix fins ara és una filtració i no està aprovada oficialment. Tot i la poca esperança del sector, podria ser que des del Govern es contemplessin modificacions ja que, per exemple, aquest dimarts es parlava de tancar els bars i restaurants a les 17 h i aquest dimecres s'ha sabut que potser s'allarga fins a les 21 h