La glàndula del tim és un òrgan del nostre cos situat als pulmons, on maduren les cèl·lules T. Té forma de piràmide i el seu nom prové del grec thymos, que es pot traduir com a cor o ànima. S'inclou dins del nostre sistema immunitari i compta amb una peculiaritat. Després de l'adolescència comença a ser menys activa i disminueix de mida progressivament.

Això afecta la mida de les poblacions de cèl·lules immunes relacionades amb ella, transformant els mecanismes biològics a partir dels 60 anys. Un equip d'experts de la Universitat de Califòrnia i l'Escola de Salut Pública de Los Angeles es va embarcar en el projecte de restaurar la funció del tim d'una persona anciana.

Els resultats s'han publicat recentment a la revista Aging Cell, i conclouen que "la involució del tim condueix a l'esgotament de les poblacions crítiques de cèl·lules immunes i està relacionada amb augments en la incidència de càncer, processos infecciosos, afeccions autoimmunes, inflamació generalitzada, arteroesclerosis i mortalitat per qualsevol causa deguda a l'edat avançada".

La investigació

Els investigadors van decidir dur a terme el primer assaig clínic d'aquest tipus amb el tim, l'estudi a què han denominat TRIIM (Thymus Regeneration, Immunorestoration, and Insulin Mitigation). L'estudi es va dur a terme entre 2015 i 2017 i es va descobrir que era possible restaurar la funció d'aquest òrgan i reduir el risc d'afeccions i malalties relacionades amb l'edat degudes a una deficient del sistema immunitari.

També es va comprovar que la combinació de medicaments que s'utilitzaven per restaurar la glàndula del tim havien revertit altres aspectes relacionats amb envelliment biològic, o el que és el mateix, l'envelliment dels seus mecanismes biològics –que es duen a terme a les cèl·lules i determinen el bon funcionament de l'organisme humà– que es mesuren per uns marcadors que indiquen com els canvis cel·lulars afecten els gens.

Aquests medicaments eren l'hormona de creixement humà recombinant, l'hormona esteroidea deshidroepiandrosterona (DHEA) i la metformina, un medicament que ajuda a augmentar la sensibilitat a la insulina. La combinació dels tres van restaurar el funcionament del tim i van millorar els mecanismes biològics dels participants.

Són resultats prometedors encara que, com sempre, els experts volen mostrés cauts, perquè l'assaig clínic és producte d'una mostra encara petita. Però sens dubte és un camí pel qual continuar investigant en tot el que es refereix a l'antienvelliment que, unit a més informació de la que disposem avui dia com la importància de l'alimentació o l'exercici, poden fer-nos arribar a una vellesa molt més saludable amb l'objectiu de gaudir millor d'aquells anys. Amb l'augment de l'esperança de vida, aquest és sens dubte el gran repte per al futur, que aquells anys de més comportin una millor qualitat.