Una de les grans incògnites que existeixen entre la població és la de saber si quan arribi la tan anhelada vacunació general, podrem anar a concerts, viatges, grans reunions i festes amb total tranquil·litat. Doncs bé, segons apunta un nou estudi publicat PLOS One, podria ser possible gràcies als gossos detectors, que poden ser especialment entrenats poden ensumar mostres positives per a Covid-19 amb un 96% de precisió.

Segons Cynthia Otto, autora principal del treball i directora del Centre de gossos de treball de la Facultat de Medicina Veterinària de la Universitat de Pennsilvània, aquests animals "han de ser entrenats per detectar l'olor de la infecció".

En aquest estudi inicial, els investigadors van trobar que els gossos eren capaços de realitzar la detecció sempre que el seu entrenament es realitzi amb molt de compte i comptant amb moltes mostres. El descobriment es basa també en una altra investigació que Otto denomina l'estudi de la samarreta, en el qual s'entrena els gossos per discriminar entre les olors d'individus Covid positius, negatius i vacunats basant-se en els compostos orgànics volàtils.

Perquè els gossos puguin detectar la infecció han de ser entrenats olorant diferents mostres

A través del Working Dog Center, ella i els seus col·legues han tingut anys d'experiència en l'entrenament de gossos de detecció mèdica, inclosos els que poden identificar el càncer d'ovari. Quan va arribar la pandèmia, van aprofitar aquesta experiència per dissenyar un estudi de detecció de coronavirus.

Els col·laboradors Ian Frank de l'Escola de Medicina Perelman i Audrey Odom John de l'Hospital de Nens de Filadelfia van proporcionar mostres positives per al SARS-CoV-2 de pacients adults i pediàtrics, així com mostres de pacients que van donar negatiu en les proves perquè servissin com a controls experimentals.

En l'estudi es van utilitzar vuit gossos llauradors i un pastor belga que no havien fet treball de detecció mèdica abans. Primer, els investigadors els van entrenar per reconèixer una olor distintiva, una substància sintètica coneguda com a compost de detecció universal (UDC). Van utilitzar una roda d'olor en la qual cada un dels 12 ports es carregava amb una mostra diferent i recompensava el gos quan responia al port que contenia UDC.

En l'estudi van ser utilitzats vuit gossos llauradors i un pastor belga malinois com el de la imatge

Una vegada van comprovar que els gossos van respondre consistentment a l'olor d'UDC, l'equip va començar a entrenar-los per respondre a les mostres d'orina de pacients positius al SARS-CoV-2 i discernir les mostres positives de les negatives. Les mostres negatives es van sotmetre al mateix tractament d'inactivació, ja sigui inactivació per calor o inactivació amb detergent, que les mostres positives. En processar els resultats, l'equip va descobrir que després de tres setmanes d'entrenament, els nou gossos van poder identificar fàcilment mostres positives de SARS-CoV-2, amb una precisió del 96% de mitja.