El Govern ha afirmat que el risc per verola del mico, coneguda com a mpox, és "baix" a Catalunya i ha apuntat que la situació epidemiològica "està sota control". L'Executiu socialista ha subratllat que la probabilitat de transmissió per mpox és "molt baixa" a Catalunya, sostenint-se en un informe de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Durant l'any 2024 s'han confirmat un total de 48 casos -els darrers notificats són del 14 al 20 de juliol-, la meitat dels que es van registrar el 2023. Així, a Catalunya es continuen detectant "puntualment" casos, però menys que en anys anteriors
Tot i l'alerta mundial i l'augment de casos en altres països, Catalunya es manté en un nivell "baix" d'amenaça per a la mpox. Tanmateix, des del Govern han subratllat que la situació d'aquest virus és molt diferent al continent africà i admeten que és possible que es detectin casos importats per viatgers. Tanmateix, des de l'Executiu de Salvador Illa s'insisteix que el risc de rebre casos és "baix" perquè no hi ha vols directes des dels països més afectats.
Vacunes i perfils més afectats
A Catalunya, des que es va iniciar la vacunació l’any 2022, se n’han administrat més de 24.800 dosis. Actualment, la vacuna està disponible per a les persones incloses en les recomanacions. En aquest sentit, el principal col·lectiu a vacunar-se són totes aquelles persones amb relacions sexuals de risc. Les autoritats sanitàries recorden que per major efectivitat, és necessari completar la pauta de vacunació amb les dues dosis recomanades. Per ara, el perfil de persones més afectades són en la seva majoria homes nascuts a l’estat espanyol i que tenen entre 20 i 50 anys d’edat. La presentació clínica no ha canviat respecte a anys anteriors i la morbimortalitat associada segueix sent molt baixa.
Des del Govern han recordat que Catalunya participa en les diverses reunions sobre el mpox de la Ponència d’Alertes i de la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, junt amb representants de totes les comunitats autònomes, per tal de revisar les actuacions per fer front a aquesta nova alerta.
Un missatge tranquil·litzador de l'OMS: no és la nova covid
Tot i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l'emergència sanitària internacional pel brot de mpox que es viu a diversos països del contundent africà, la mateixa organització ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador. Pocs dies després de declarar l'emergència, el director de l'entitat a Europa, Hans Henri P. Kluge, va emetre un comunicat negant que la verola del mico fos "la nova covid" i va assegurar que Europa "sap com controlar" la propagació del virus, fent referència a l'experiència amb l'anterior pandèmia.