El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han admès que segons les dades actuals de la pandèmia del coronavirus no s'haurien de reobrir encara determinats sectors com la restauració, però han argumentat que s'ha pres la decisió de tornar a aixecar persianes per trobar l'equilibri entre la crisi sanitària i financera davant la manca d'ajudes per part de l'Estat. Segons han explicat, si la Generalitat hagués tingut els "recursos necessaris" que hauria d'aportar l'executiu espanyol a Catalunya, el Govern "hauria pres mesures molt més restrictives" en aquests moments.
"Si tinguéssim diners, no hauríem reobert. Alemanya ha pagat part de la facturació a la restauració i França ha fet exactament el mateix. Nosaltres no ho podem fer perquè l'Estat no ens fa arribar els recursos. Si tinguéssim ajuts, seguiríem la línia de l'OMS i seríem més restrictius, però com que no els tenim, hem fet el pla de reobertura", ha explicat Sàmper en una roda de premsa aquest dijous.
En aquesta mateixa línia, Vergés ha demanat "compromís, corresponsabilitat i implicació" al govern de Pedro Sánchez i ha advertit que el sistema sanitari continua en una situació "molt complicada". Segons ha explicat, el Govern està fent "tot el necessari que està en les seves mans", com augmentar el rastreig i desplegar mesures, però ha lamentat que "l'esforç seria més senzill si això també s'hagués fet per part de l'Estat". "Li correspon i ho hauria de fer, com qualsevol altre govern dels països veïns", ha criticat.
Les dades
Pel que fa a l’evolució de la pandèmia a casa nostra, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat que Catalunya “va de baixada i està en el bon camí”, però ha demanat ser conscients de la gravetat de la situació actual. En aquest sentit, ha assegurat que la segona onada té unes condicions molt diferents per la “incomprensió i esgotament” de la ciutadania i el personal sanitari i ha augurat que els pròxims mesos seran durs.
"L'hivern complicarà els processos i, a més, Nadal augmentarà la interacció. Això és el terreny perfecte per al virus. Entrem en una fase de molt risc, perquè estem esgotats i abaixarem la guàrdia. Aquestes festes hi haurà transmissió i algunes persones acabaran a l'UCI i inclús perdran la vida per passar una estona junts", ha advertit. A més, Comella ha alertat que una tercera onada podria tenir un impacte molt major en els hospitals que la primera o la segona, i inclús ha contemplat un “col·lapse del sistema” com a possible escenari.
Per això, tant ell com la consellera de Salut han insistit en la responsabilitat ciutadana en els pròxims dies: "Si volem córrer més del que toca, potser no tindrem festes i tindrem la tercera onada”.
Amb la mirada al desembre
D’altra banda, els consellers han evitat pronunciar-se sobre el pas de fase de desescalada, ja que han reiterat que tot dependrà dels indicadors de la pandèmia. Respecte al pròxim pont del 6 i 8 de desembre, Sàmper ha explicat que no es preveu modificar cap restricció i que el Govern respectarà “el que està previst caigui com caigui”. Així doncs, aquell cap de setmana, segons el previst, hi haurà un confinament comarcal, mentre que dilluns i dimarts la circulació serà lliure dins de Cataunya.
"És molt important no avançar-nos. Aquestes setmanes hem de ser molt estrictes per poder cuidar Nadal. Hi hagi pont o no n’hi hagi, les restriccions seran les que són i el pas de tram es farà d'acord amb les dades", ha afegit Vergés.