Fa dies que els gimnasos mostren la seva estupefacció i indignació amb les noves mesures del Govern que els obliga a tancar dues setmanes a Barcelona i primera corona metropolitana arran dels rebrots de coronavirus, així com Figueres i la resta de municipis amb rebrot. El mateix passa amb el sector cultural, que reivindica que la cultura és segura i demana poder reobrir gimnasos i cinemes.
Aquest dissabte, el Govern ha obert la porta a revisar en breu aquestes restriccions a l'àrea metropolitana i altres municipis afectats pels rebrots de coronavirus. "El Procicat aquesta propera setmana revisarà la resolució aprovada el 13 de juliol, on hi ha aquestes activitats. Després de vuit dies es podrà adaptar a l'evolució de la pandèmia i també a les necessitats en àmbits com la cultura i l'esport", ha assegurat el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez.
En paral·lel, la reunió de la Generalitat amb els alcaldes metropolitans ha servit per avalar el tancament total de l'oci nocturn i dels bars i restaurants a mitjanit: "Hi ha hagut consens total. Era una mesura necessària", ha comentat Fernàndez.
El Procicat avala mantenir equipaments que prenguin mesures
Els festivals Cruïlla XXS, Grec, Pedralbes i Sala Barcelona han decidit mantenir les programacions previstes. La decisió arriba després d'una reunió on el Procicat, que ha d'autoritzar els equipaments i activitats culturals com a excepcions perquè puguin mantenir l'activitat, hagi aprovat "prioritzar-les" tant si es fan a l'aire lliure –"temporals o extraordinàries"- com a l'interior, si compleixin "estrictes" mesures sanitàries i de seguretat: seient assignat, hora concertada, mascareta i registre de dades dels assistents. Amb tot, el Procicat manté que hi ha d'haver una autorització expressa de l'òrgan però clarifica els termes per resoldre la inseguretat jurídica, una circumstància que s'interpreta com un aval a les activitats culturals.
El Procicat estableix el procediment a través del qual els ajuntaments podran vehicular la tramitació i fixa els criteris per avaluar les peticions. D'una banda, diu que podran sol·licitar excepcions els equipaments culturals per a les seves activitats habituals, especialment, "en casos que facilitin l'assistència de persones vulnerables als efectes de la covid-19, pels efectes de la calor i d'acord amb les mesures que preveien els plans sectorials del sector de la cultura, per a les quals "els ajuntaments hauran de fer un seguiment i control".
D'altra banda, hi inclou també les activitats "temporals o extraordinàries" a l'aire lliure i amb seient assignat, amb les mateixes condicions.