Catalunya ho té tot a punt per posar en marxa al gener l'estratègia de vacunació de la Covid-19. Aquest és el missatge que han llançat des de la seu del Banc de Sang i de Teixits el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Salut, Alba Vergés, indret on s'emmagatzemaran les vacunes que començaran a arribar a Catalunya a principis del 2020. El Banc destinarà quatre dels seus ultracongeladors a conservar-les.

Aragonès ha destacat que Catalunya ja disposa d'una llarga experiència en vacunació, així com dels recursos tècnics i humans per afrontar la campanya de la Covid-19 i assolir la immunitat de grup. "Només falten les vacunes", ha indicat.

Pere Aragonès ha assegurat que Catalunya està preparada per vacunar contra la Covid / Arnau Carbonell

Tranquil·litat

Tant la consellera Vergés com la responsable de l'estratègia de vacunació, la doctora Carmen Cabezas, han volgut enviar un missatge de tranquil·litat sobre la seguretat de les vacunes, davant les reticències mostrades per certs sectors de la població. "Són segures", ha insistit la consellera, que ha advertit que es trigarà mesos a aconseguir que el 60% de la població estigui vacunada i assolir la immunitat de grup. "Estarem molts mesos convivint amb la pandèmia", ha advertit. La vacuna és eficaç a les dues o tres setmanes d'haver-se administrat la segona dosi.

La previsió és que en el primer trimestre del 2021 arribin 900.000 dosis que permetran vacunar entre 450.000 i 470.000 persones. L'estratègia de vacunació preveu començar a vacunar inicialment els grups d'extraordinària prioritat: la gent gran i els professionals de les residències, el personal sanitari i les persones amb discapacitat severa. El dispositiu ja està preparat: es desplaçaran unitats mòbils fins a les residències, mentre que els professionals sanitaris es vacunaran als hospitals i centres d'assistència primària.

Producció vacunes als laboratoris de Pfizer / Efe

Quatre ultracongeladors

Quatre ultracongeladors del Banc de Sang i de Teixits emmagatzemaran les vacunes de Pfizer, que s'han de conservar a -70 graus. Seran les primeres d'arribar si aconsegueixen el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament, que té previst estudiar la petició el 29 de desembre. Dies després, el 12 de gener, les autoritats sanitàries europees estudiaran la petició de Moderna, la segona vacuna que arribarà a Catalunya. També se n'han adquirit d'Oxford i altres laboratoris, però encara estan en fase d'estudi.

Inicialment no està previst que els ciutadans puguin triar el tipus de vacuna a administrar, segons ha confirmat Carmen Cabezas, que ha insistit a recalcar l'eficàcia i seguretat de les vacunes. Quant a la durada de la immunitat que proporcionen, ha destacat que és prou alta: de 12 a 14 setmanes després de la segona dosi. Vista l'experiència amb altres coronavirus, no ha descartat que sigui necessària una revacunació.

La doctora Carmen Cabezas, responsable de l'estratègia de vacunació contra la Covid-19 / Arnau Carbonell