El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es reunirà aquesta tarda amb representants del sector de l'oci nocturn. La trobada està programa per les 16.30h i arriba després d'una vaga de fam iniciada per alguns dels empresaris afectats per les restriccions de la Covid-19 que van decidir començar la protesta dimecres de la setmana passada. Els manifestants consideren que el Govern ha donat, de moment, "una resposta ràpida" amb la convocatòria d'aquesta reunió i per això han decidit aturar la vaga de fam.
No obstant, asseguren que l'acampada a la plaça Sant Jaume continua. A Catalunya, des de fa un any i mig, pràcticament divuit mesos, les discoteques i espais d'oci de nit no obren. Malgrat haver rebut algunes ajudes, els restauradors coincideixen en reclamar obrir amb seguretat perquè les pèrdues econòmiques es van acumulant. A tall d'exemple, asseguren que tenir una discoteca sense obrir pot arribar a suposar perdre 60.000 euros mensuals entre impostos públics, tenir la llum donada i altres despeses de personal.
Arran d'una sentència, s'ha creat jurisprudència i al conjunt de l'Estat espanyol no està permès mostrar les dades públiques de les persones vacunades. Per això, el passaport Covid no pot ser obligatori per accedir a una discoteca si aquest comporta saber si cada individu s'ha vacunat o ha passat la malaltia. Els restauradors asseguren que van plantejar un sistema per poder preservar la privacitat de les persones sense obstaculitzar aquest dret. Es tracta de l'aplicació Liberty Pass que porta un codi QR i serveix com entrada als seus establiments. L'objectiu és generar espais segurs i millorar els indicadors epidemiològics. La diferència del document oficial es basa en que aquest només revelaria les dades com el nom, cognoms i número de DNI, i registraria un color verd si s'ha passat la malaltia, està vacunat o s'ha realitzat alguna de les proves de detecció de virus. Sense cap especificació més.
Joaquim Boadas, secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), lamenta que no s'hagi atès a aquesta proposta des de fa mesos: "No sé si per deixadesa o poques ganes, no han atès a una solució que beneficiaria el conjunt de la ciutadania". Després de l'estiu, els pronòstics encara poden ser més crus: "La temporada turística ja s'ha perdut. El dany ja és irreparable i moltes empreses es veuran abocades a presentar concurs de creditors", assegura Boadas. Darrerament, Fecasarm va presentar un recurs al TSJC contra la pròrroga en les restriccions que demana obrir l'oci nocturn fins a dos quarts de quatre de la matinada.
En les últimes hores, algunes veus s'han posicionat a favor de fer un plantejament seriós. Segons l'epidemiòleg Oriol Mitjà, a partir d'aquesta setmana es podria retirar el toc de queda i obrir l'oci nocturn. "Amb dades a la mà i amb el que és la normativa del Consejo Interterritorial, a partir d'aquesta setmana poden demanar obrir", en declaracions a RAC1. Ara bé, l'especialista destaca que té clar que demanaria certificat covid o bé un test d'antígens per entrar a les discoteques. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també demana posar sobre la taula la reobertura d'aquest oci a les portes de les festes de la Mercè.