El Govern ha intervingut des de l'inici de l'epidèmia 36 residències geriàtriques per mal funcionament. Segons recull l'agència EFE, set dels centres han sigut tancats perquè "no feien la feina com tocava" i quatre segueixen sota control públic. L'agència destaca la xifra, la qual qualifica "d'important" en comparació amb les clausurades entre 2010 i 2019. Concretament, durant aquests 10 anys se'n van tancar 28. 

Citant fonts dels departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies, EFE destaca que durant l'any passat es va fer un seguiment "exhaustiu" de les residències arran de la pandèmia, que va causar una alta mortaldat als centres. En total. 4.557 interns van morir dins de residències sense arribar a ser traslladats a hospitals, a més de "molts altres centenars que van morir en centres sanitaris". Unes xifres negatives que van portar que la gestió de les residències passes també al Departament de Salut, a més del d'Afers Socials, que segueix sent el competent en les inspeccions, recolzat ara per especialistes de Salut.

Un seguiment que s'ha concretat en més de 39.000 trucades per fer "acompanyament i control" de les residències, segons les xifres que ha proporcionat  el departament d'Afers Socials a l'agència. Amb tot, des de la conselleria també han reconegut que no van poder facilitar recursos sanitaris suficients a l'inici de l'epidèmia, i per això, en tractar-se d'una crisi sanitària, es va acordar fer també competent al departament de Salut.

El secretari general del departament d'Afers Socials, Oriol Amorós, ha ressaltat a EFE que s'han fet "unes 13.000 actuacions i mesures a totes les residències". I ha posat en relleu que "des de l'inici de l'epidèmia i de la mà de Salut s'han desplegat i s'ha fet seguiment dels protocols contra la Covid-19 i s'han reforçat les mesures higièniques". Una feina gràcies a la qual després de la vacunació gairebé completa dels usuaris de les residències i dels seus treballadors, aquesta setmana només queda una residència, a Tarragona, amb casos encara actius de COVID en situació "vermella".

Per aquest motiu, els responsables del departament que dirigeix Chakir El Homrani defensen, malgrat les nombroses crítiques rebudes, que han actuat "de manera urgent i dràstica quan ha estat necessari, perquè vam veure que algunes no funcionaven bé i les vam intervenir". Respecte a la intervenció de 36 residències, de les quals quatre encara romanen en aquesta situació, però, destaquen que es tracta d'un percentatge petit de la totalitat del sector, que, en general, funciona correctament i ha fet un gran esforç.

Amorós també ha destacat a l'agència que han contractat 219 tècnics de reforç "per fer un seguiment més precís i amb més proximitat de les residències" conjuntament amb Salut i reforçar la Inspecció de Serveis Socials "per detectar possibles situacions on calgui actuar". Alhora, també s'han reforçat amb 2.248 nous contractes laborals el reforç directe del personal de les residències públiques i ha ressituat altres 2.700 treballadors dels centres de dia que es van haver de tancar per l'epidèmia i l'activació de 280 professionals d'atenció domiciliària urgent i la creació d'una borsa de treball amb més de 4.000 professionals per a les residències.

Els responsables del departament reconeixen que hi ha d'haver un "canvi i transformació" del model de residències geriàtriques actuals i que s'ha "repensar" els serveis d'atenció a les persones majors perquè aquestes puguin decidir com volen ser ateses. A Catalunya hi ha actualment un total de 1.038 residències geriàtriques en funcionament, set menys que a l'inici de l'epidèmia, on viuen unes 55.000 persones grans.

 

Imatge principal, visita d'una família a una residència d'avis / Sergi Alcàzar