El Servei de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l'Hospital Gregorio Marañón, a Madrid, ha descrit el primer cas de reinfecció per SARS-CoV-2 a Espanya. Es tracta d'una dona que no tenia especials factors de risc, però, malgrat això, es va encomanar l'abril de coronavirus, mentre que al setembre va patir un segon episodi més greu que el primer i amb una altra variant del virus. De fet, en el segon cas va haver de ser hospitalitzada.
Fins al moment només s'han comunicat al món 27 casos de reinfecció, recollits com a publicacions científiques acceptades o en reposadors bibliogràfics durant el seu procés d'avaluació, i són estudis que s'han centrat únicament en la descripció d'aquests casos. En aquest sentit, el cas de Madrid s'ha recollit en una publicació científica, ja disponible a Research Square.
Entrevista epidemiològica
Els investigadors del Gregorio Marañón, liderats per Darío García de Viedma, han descrit l'escenari epidemiològic complet amb l'objectiu d'ordenar la cadena de transmissió i conèixer el que passa al voltant de la reinfecció. Per a això, han descrit la seqüenciació de genoma complet del virus, així com es van dur a terme entrevistes epidemiològiques exhaustives dels casos.
"Per tant, no només s'ha pogut determinar que la variant que va reinfectar a la pacient correspon amb les que circulaven en el seu entorn epidemiològic, sinó que s'ha descrit, per primera vegada, com la pacient, una vegada reinfectada, provoca una transmissió posterior en el seu entorn proper", explica l'hospital.
Fins al moment no es tenia constància que un pacient reinfectat tenia capacitat de transmetre el virus, de fet, així ho assenyalava recentment un document del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties.
Variant en la soca
"Tanmateix, gràcies a l'estudi dels investigadors de l'Hospital Gregorio Marañón s'ha pogut demostrar que en aquest cas, la pacient, una vegada reinfectada, ha transmès aquesta segona variant de la soca al seu entorn proper, casos que no havien tingut un episodi de Covid-19 previ, i que, per tant, s'havien infectat com a resultat de l'exposició a la pacient reinfectada", agrega.
D'acord amb els investigadors de l'hospital, per demostrar una reinfecció no només cal identificar un pacient que hagi tingut dos episodis clínicament compatibles amb Covid separats en el temps, sinó que també és necessari demostrar microbiològicament que la soca de SARS-CoV-2 que va causar la reinfecció difereix de la del primer episodi.
"Habitualment això es realitza mitjançant la comparació directa de la seqüència genòmica de les soques causants d'ambdós episodis; en aquest estudi, segons explica García de Viedma, s'ha proposat una via alternativa de documentació de la reinfecció, determinant els ceps circulants en la població en el moment de cada episodi i demostrant que el cep causant de la reinfecció no existia en el moment del primer episodi."
Això ha estat possible perquè els investigadors del Servei de Microbiologia i Malalties Infeccioses del Gregorio Marañón compten amb al voltant de mil soques del SARS-CoV-2 ja seqüenciades, representants de tot el desenvolupament de la pandèmia en la població de Madrid.