Les dades del Departament de Salut revelen que en la primera setmana de gener de 2024, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) ha registrat un ascens en relació amb la setmana anterior. Així doncs, la taxa s'ha situat en els 900 afectats per 100.000 habitants. Respecte a la distribució de virus, la grip és el més freqüent, amb 38,2% de les mostres, seguit del rinovirus —conegut popularment com a refredat—, amb un 15,6%. La covid només registra el 12,6% dels casos. En la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren també la grip com el virus més circulant (49,4%), en ascens respecte de la setmana prèvia, seguit del VRS (8,2%), que continua en descens. Amb tot, el nombre de persones ingressades amb covid-19 continua en ascens. Actualment, hi ha 794 persones ingressades en llits convencionals, 67 més que la setmana anterior, i 30 persones ingressades a l’UCI, 6 més que la setmana anterior.
Campanya de vacunació
El pic estimat actual d'incidència de la grip és de 344 (284-403) casos per 100.000 habitants, més elevat que l’any passat, però semblant al d’anys anteriors a la pandèmia on va arribar a situar-se entorn de 350-400 casos per 100.000 habitants. En períodes prepandèmics, els pics de grip se situaven entorn de les setmanes 2-3. La situació epidèmica d'aquest any ha comptat amb el plus de la covid, que segueix present. La dada més preocupant és la de les pneumònies diagnosticades a l'atenció primària, que es manté en augment.
El 59% de les persones més grans de 80 anys i el 45% de les d'entre 70 i 79 anys s'han vacunat contra la covid. Pel que fa a la cobertura enfront de la grip és superior a la de covid, amb un 66% i 53% respectivament.
Defensa de les autobaixes
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha reconegut que els virus respiratoris continuen pujant a Catalunya, però de forma més moderada. En relació amb la distribució dels virus, Cabezas ha apuntat que la que circula majoritàriament és la grip, i després el rinovirus. Tanmateix, la secretària de salut pública ha afirmat que la situació de virus respiratoris és l'habitual en nivells prepandèmics, tot i que, ara se suma la presència de la covid. De nou, el pic epidèmic s'ha tornat a situar en aquesta setmana, o la vinent. En una entrevista a La2, Cabezas ha anunciat que el DOGC ja ha publicat l'obligatorietat de la mascareta als centres de salut durant els pròxims 15 dies, però, en canvi, no a les residències, ja que segons ha defensat "és un entorn que tenim molt vacunat i una situació epidemiològica controlada". A més, ha dit que és "recomanable" que la població en general es vacuni de la grip i de la covid i ha anunciat que des d'aquest dimarts, els majors de 12 anys ja poden demanar cita.
En relació amb les autobaixes de tres dies, ha assegurat que "tenim molta burocratització dels centres de primària” i ha considerat que quan un ciutadà presenta símptomes, però no forma part de cap col·lectiu de risc ni té cap patologia de base, no cal que es desplaci fins al centre sanitari a recollir la baixa. “No aporta valor”, ha indicat.
Mascareta obligatòria als centres de salut
El Ministeri de Sanitat implantarà aquest dimecres l'ús obligatori de mascaretes en hospitals i centres sanitaris, després que no hagi arribat a un acord amb comunitats autònomes, en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), sobre l'obligatorietat del seu ús de la màscara en centres sanitaris, residències i farmàcies davant el repunt d'infeccions per virus respiratoris. Fonts del departament que dirigeix Mónica García han confirmat a Europa Press que aquesta mesura es pren en compliment de l'article 65 de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, que permet la declaració d'actuacions coordinades en salut pública. La decisió es pren únicament per a hospitals i centres de salut, no en centres sociosanitaris o farmàcies, com estava inclòs en la proposta presentada en el consell interterritorial.
La ministra de Sanitat, Mónica García, ha justificat aquest dimarts la imposició a tots els territoris de l'ús de la mascareta als centres de salut de tot l'Estat. En una entrevista a Antena 3, García ha afirmat que l'obligatorietat als centres sanitaris és "la millor mesura" per "contenir un pic" d'infeccions respiratòries, i "està avalada per la ciència". A més, segons García, és una "mesura transitòria" que pot durar "dues o tres setmanes".